UNHCR odlučio: Angela Merkel dobiva ovogodišnju prestižnu nagradu

0
Radiosarajevo.ba
UNHCR odlučio: Angela Merkel dobiva ovogodišnju prestižnu nagradu
Foto: DPA / Angela Merkel

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) objavio je da svoju najvišu godišnju nagradu dodjeljuje bivšoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel za njene napore da Njemačka, uprkos kritikama, primi više od milion izbjeglica, uglavnom iz Sirije.

Portparol UNHCR rekao je da je Merkel dobitnica Nagrade Nansen.

"Pod vodstvom tadašnje kancelarke Merkel, Njemačka je prihvatila više od 1,2 miliona izbjeglica i tražilaca azila u 2015. i 2016. godini, što je kao što se sjećate bilo na vrhuncu sukoba u Siriji, i bilo je smrtonosnog nasilja u drugim dijelovima svijeta. Merkel je pomogla da se ukaže na opći položaj izbjeglica", rekao je portparol novinarima u Ženevi, sjedištu UNHCR-a.

Konaković pisao ministrima vanjskih poslova, traži podršku za usvajanje rezolucije o Srebrenici

Konaković pisao ministrima vanjskih poslova, traži podršku za usvajanje rezolucije o Srebrenici

UNHCR: Prvi put više od 100 miliona prisilno raseljenih u svijetu

UNHCR: Prvi put više od 100 miliona prisilno raseljenih u svijetu

Odluka Angele Merkel da dozvoli ulazak tako velikog broja migranata dovela je do jačanja ekstremnodesničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) i izazvala proteste glasne manjine. Nju su takođe kritikovale neke vlade što je suviše prijateljski nastrojena prema izbjeglicama i tražiocima azila kojima su neke zemlje EU zatvarale granice.

Nagrada ima i novčani dio od 150.000 dolara. Očekuje se da će Merkel otputovati u ponedeljak u Ženevu da primi priznanje, rekao je portparol.

Nagrada Nansen za izbjeglice odaje priznanje pojedincima, grupama ili organizacijama koji "idu dalje od obaveza" da zaštite izbjeglice, raseljene ljude i ljude bez države.

Do sada je 60 pojedinaca ili organizacija dobilo nagradu od njenog uspostavljanja 1954. godine u čast Fritjofa Nansena, norveškog naučnika, istraživača i diplomate koji je bio prvi komesar za izbjeglice u Društvu naroda, prethodnici Ujedinjenih nacija, piše N1

Prošlogodišnji dobitnik je bilo Udruženje Džil Albena za humanitarni razvoj u Jemenu, zbog podrške raseljenim Jemencima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije