UNHCR evakuirao 325 izbjeglica iz Tripolija

Radiosarajevo.ba
UNHCR evakuirao 325 izbjeglica iz Tripolija

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć izbjeglicama (UNHCR) evakuisala je u srijedu 325 izbjeglica iz pritvorskog centra Qasr bin Ghashirna periferiji Tripolija, glavnog grada Libije, zbog pogoršanja sigurnosne situacije i eskalacije sukoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Preseljenje je izvršeno nakon izvještaja u utorak o oružanom nasilju nad pritvorenicima, koji su protestovali zbog loših uslova u centru, navodi se u saopštenju UNHCR-a.

“Opasnost za izbjeglice i migrante u Tripoliju nikada nije bila veća nego što je u ovom trenutku“, kazao je Matthew Brook, zamjenik šefa misije UNHCR-a u Libiji.

Izbjeglice su prebačene u drugi pritvorski objekat u Azzawyiji na sjeverozapadu Libije, gdje su izložene manjoj opasnosti i gdje im je osigurana hrana, voda i medicinska njega, ističu iz UNHCR-a.

Više od 825 izbjeglica je evakuisano u protekle dvije sedmice iz različitih pritvorskih centara u blizini zona sukoba u i oko Tripolija.

Khalifa Haftar, vojni komandant sa sjedištem u istočnoj Libiji, 4. aprila je pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije