UN: Više od 12,3 miliona djece iz Sirije treba humanitarnu pomoć

2
Hina
UN: Više od 12,3 miliona djece iz Sirije treba humanitarnu pomoć
Foto: EPA / Više od 12.3 miliona sirijske djece treba humanitarnu pomoć,

Više od 12.3 miliona sirijske djece treba humanitarnu pomoć, što je najveća brojka otkako je u toj zemlji 2011. izbio rat, upozorili su danas Ujedinjeni narodi.

"Milioni djece još žive u strahu, neizvjesnosti i potrebitosti i u Siriji i u susjednim zemljama", rekla je regionalna direktorica UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Adele Khodr.

Prema zadnjim podacima UN-ove agencije za djecu pomoć je potrebna za "više od 6,5 miliona djece u Siriji" te još "5,8 miliona sirijske djece u susjednim državama".

"To je do sada najveća brojka od početka sukoba u Siriji prije više od 11 godina", rekla je Khodr i dodala:

"Brojne porodice teško spajaju kraj s krajem. Cijene osnovnih proizvoda, prvenstveno hrane, strelovito rastu zbog krize u Ukrajini", rekla je.

UNICEF žali zbog pada međunarodne financijske pomoći za Siriju.

"Primljeno je manje od polovice novca potrebnog za ovu godinu", upozorava UNICEF.

"Hitno je potrebno gotovo 19 miliona eura za prekogranične operacije koje su jedini način preživljavanja za gotovo milion djece na sjeverozapadu Sirije", a riječ je o regiji koja je u rukama pobunjenika.

Humanitarna pomoć u tu regiju stiže preko granice između Turske i Sirije zahvaljujući posebnoj dozvoli UN-u da doprema pomoć bez odobrenja režima predsjednika Bašara al-Asada.

"Kriza u Siriji ni izdaleka nije završena", upozorava UNICEF.

Od 2011. u ratu u Siriji ubijeno je i ranjeno 13.000 djece i od tog broja njih 213 "u prva tri mjeseca 2022."

Gotovo pola miliona ljudi poginulo je od početka rata u Siriji koji je od 2011. izazvao najveće raseljavanje od Drugog svjetskog rata do danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije