UN: Sistematsko kršenje ljudskih prava

Radiosarajevo.ba
UN: Sistematsko kršenje ljudskih prava

Komisija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je rezoluciju kojom se osuđuju "sistematska" kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, prenosi Fena.

Ova neobavezujuća rezolucija je usvojena konsenzusom komisije skupštine, zadužene za ljudska prava, a da se Kina, saveznica Pjongjanga formalno nije usprotivila.

Tekst rezolucije, koji su sastavile Sjedinjene Američke Države i brojne evropske zemlje, osuđuje "sistematična kršenja civilna, politička, ekonomska, društvena i kulturna prava Sjevernokorejaca.

Izraženo je žaljene zbog "postojanja velikog broja zatvorenika koja su izložena mučenjima, pogubljenja bez suđenja i nehumanih uslova u pritvoru".

Prema UN-ovom izvjestitelju o situaciji ljudskih prava u Sjevernoj Koreji Marzukiju Darusmanu postoji između 150 i 200 hiljada zatvorenika u zatvorima u zemlji.

Za vrijeme debate, sjevernokorejski diplomat Kim Song okvalificirao je rezoluciju "političkim terorizmom države" i odbio optužbe protiv svoje zemlje.

Komisija je također većinski usvojila rezoluciju koja osuđuje kršenja ljudskih prava u Iranu, a treba se glasati o sličnom tekstu koji se tiče Sirije, javlja AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije