UN produžio mandat haaškim sudijama

Radiosarajevo.ba
UN produžio mandat haaškim sudijama

Vijeće sigurnosti
Ujedinjenih naroda (UN) usvojilo je rezoluciju kojom se produžava mandat sudijama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, a Tribunal se poziva da preduzme "sve moguće mjere" da okonča procese i žalbe do 31. decembra 2014. godine.
Od Tribunala je zatraženo da do 15. aprila 2013. predstavi plan okončanja procesa i prijenosa svih preostalih zadataka na novo međunarodno tijelo

Rezolucija je usvojena sa 14 glasova, a Rusija se uzdržala od glasanja jer se, kako je navela, rezolucijom ne pokreće pitanje efikasnosti Haaškog suda. Rad Tribunala podržale su SAD, kao i Britanija, čiji je ambasador u UN-u Mark Lajol Grant izrazio žaljenje što konsenzus o ovoj rezoluciji nije bio moguć.

"Tribunal igra ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjavanja i u pružanju pravde bezbrojnim žrtvama zločina u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Grant.

Vijeće sigurnosti produžilo je mandat jednom broju sudija Haaškog tribunala, kako bi mogli da dovrše slučajeve za koje su zaduženi, javila je Slobodnaevropa.org.

Podsjećanja radi, Haaški tribunal se nalazi u Nizozemskoj, a ustanovljen je Rezolucijom UN-a u maju 1993. Prvi pritvorenik bio je Duško Tadić, stražar iz logora Omarske i Trnopolje, a uhapšen je u Njemačkoj 1994. Završena je potraga za 161 optuženim zločincem - posljednji je uhapšen Goran Hadžić, u julu 2011.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije