UN: Preko hiljadu poginulih u zemljotresu u Indoneziji

Radiosarajevo.ba
UN: Preko hiljadu poginulih u zemljotresu u Indoneziji

FOTO: AP

U zemljotresu koji je pogodio indonežansko ostrvo Sumatra poginulo je najmanje 1.100 osoba, rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja Džon Holms. "Prema posljednjim podacima koje imamo, bilans žrtava je dostigao 1.100 osoba", rekao je Holms na konferenciji za novinare.

Prema prethodnom bilansu, u zemljotresu je poginulo 770 osoba.

Holms, koji je i koorinator UN-a za pomoć u vanrednim situacijama, rekao je da strahuje da bi broj žrtava mogao biti veći. Spasilački napori da se pronađu preživjeli i raščiste ruševine nakon jučerašnjeg potresa tla jačine 7,6 stepeni otežani su kišom, nedostatkom adekvatne opreme i klizištima.

U glavnoj gradskoj bolnici u Padangu, koja je takođe oštećena zemljotresom, nalazi se ogroman broj povrijeđenih.

Nema dovoljno lijekova i osoblja. Predsjednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono apelovao je danas na Vladu da što hitnije dopremi pomoć žrtvama avionima ili brodovima, s obzirom da su glavni zemni putevi presječeni ili teško oštećeni, a klizišta su dodatni problem.

Vlada je odblokirala 26 miliona dolara na ime pomoći ugroženima, a neke zemlje, poput Japana i Švicarske, su najavile da šalju ili su već poslale ekipe specijalista za pomoć u katastrofama. Komunikacija se vrlo teško odvija na svim nivoima, nema struje, u mnogim dijelovima ostrva nema vode ni hrane.

rtvfbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije