UN: Pobjeda na Eurosongu ne mijenja stvarnost krimskih Tatara

Anadolija
UN: Pobjeda na Eurosongu ne mijenja stvarnost krimskih Tatara
Pobjeda ukrajinske predstavnice Jamale na Eurosongu ne mijenja stvarnost krimskih Tatara na terenu, poručili su iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC).

Istakli su da se krimski Tatari i dalje suočavaju s progonom otkad je Rusija aneksirala poluotok u martu 2014. godine. Rupert Colville, glasnogovornik UNHRC-a, tvrdi da pojedini Tatari, poput Jamale jedino "mogu pronaći utjehu u tome da njihova priča nije zaboravljena."

Colville je na brifingu u UN-u govorio povodom obilježavanja 18. maja, godišnjice deportacije 200.000 krimskih Tatara po Staljinovu nalogu 1944. godine.

Kako je kazao, situacija Tatara se "pogoršala" nakon ruske aneksije, aludirajući na gašenje medija i zabranu tatarske skupštine na Krimu.

Jamala, inače, Tatarka sa Krima, pobijedila je na Eurosongu s numerom "1944", posvećenoj tragediji i progonu krimskih Tatara od strane bivšeg Sovjetskog saveza.

Subotnja pobjeda 32-godišnje Susane Jamaladynove u Stockholmu izazvala je veliku pažnju javnosti, posebno zbog činjenice da su krimski Tatari i sada pod velikim pritiskom zvanične Moskve koja je u martu 2014. godine proglasila aneksiju Krima.

Jazz pjevačica Jamala je tako postala druga ukrajinska predstavnica koja je pobijedila na Eurosongu, a prije nje to je pošlo za rukom i Ruslani Lyzhychko koja je slavila na istom takmičenju 2004. u Turskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije