UN-ova konferencija o rasizmu u sjeni otkaza

Radiosarajevo.ba
UN-ova konferencija o rasizmu u sjeni otkaza
Osvježeno u 14:05 reakcijom Ban Ki-moona

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je žaljenje zbog odluke pojedinih zemalja da bojkotiraju konferenciju o rasizmu koja je u ponedjeljak, uz sudjelovanje više od 30 zemalja, počela u Ženevi, prenio je Reuters.

"Duboko žalim što su neki odabrali da budu postrani. Nadam se da to neće dugo trajati", naveo je Ban.

Pripreme četvorodnevnog zasjedanje u Palači nacija u Ženevi obilježilo je očekivanje da će u centru pažnje biti istupanje iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada i odustajanje mnogih zemalja od sudjelovanja, javile su svjetske novinske agencije.

Pojedine zemlje, među kojima je i SAD, odustale su od slanja predstavnika, obrazlažući odluku strahovanjima da bi konferencija mogla biti teren za antisemitska istupanja i pokušaje da se izvrši pritisak na rješavanje međukonfesionalnih i vjerskih sukoba.

Među zemljama koje bojkotiraju konferenciju su i Izrael, Njemačka, Poljska, Australija, Italija, Kanada, Novi Zeland i Holandija.

Predsjednik Irana jedan je od rijetkih koji je prihvatio poziv UN-a za sudjelovanje na zasjedanju u Ženevi, navodi Reuters, podsjećajući da se govor iranskog čelnika podudara s danom obilježavanja holokausta u Izraelu i da je Ahmadinejad svojevremeno izjavio da Izrael treba biti "izbrisan s mape", a holokaust nazvao "mitom".

Radio Deutsche Welle navodi da je Evropa nejedinstvena u odnosu prema sudjelovanju na konferenciji, a da predstavnici Washingtona ne prisustvuju konferenciji jer, usprkos poboljšanju u odnosu na prethodne nacrte završnog dokumenta, promjene u konačnom tekstu nisu odgovorile na primjedbe SAD-a o antiameričkom i antizapadnom stavu.

Administracija u Washingtonu je snažno lobirala da se naprave veće izmjene kako bi mogla sudjelovati na konferenciji, naveo je njemački radio.

Francuska, kao i Britanija i Češka, upućuje ambasadora, ali će on napustiti zasjedanje ako predsjednik Irana bude iznosio "antisemitske optužbe", najavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

"Nećemo tolerirati nikakve ekscese, nikakve provokacije", rekao je Kuuchner, a prenio Reuters.

Ahmadinejad će istupiti na otvaranju konferencije i planira održati odvojenu pres-konferenciju.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je zemlje koje budu sudjelovale na konferenciji da ne koriste konferenciju "za druge ciljeve", najavljujući da će Berlin pratiti tok konferencije pažljivo kao posmatrač, prenijela je agencija Itar-Tass.

Poljska u saopćenju ministarstva vanjskih poslova ističe se da je Varšava uvijek imala kao prioritetan cilj borbu s pojavama rasizma i ksenofobije, ali da "nažalost postoji osnova za strahovanje da će konferencija biti ponovo iskorištena - kao u Durbanu 2001. godine kao forum za nedopustive istupanja i postupke koji proturječe duhu uvažavanja drugih rasa i religija".

Ruska agencija navodi da se zapadne zemlje plaše da bi se muslimanske države mogle obrušiti oštrom kritikom na Izrael zbog ugnjetavanja Palestinaca i iskoristiti konferenciju kao svojevrstan antiizraelski sud, kao i pokušati ograničiti slobodu diskusije kada se bude govorilo o islamu.

Konferencija se održava kao nastavak prvoga takvog foruma koji je održan u južnoafričkom gradu Durbanu 2001. godine i na njemu se planira razmatranje problema borbe protiv svih pojava rasizma, ksenofobije, vjerskih i drugih oblika diskriminacije.

Planira se razmatranje ispunjavanja Deklaracije iz Durbana i Programa aktivnosti borbe protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i drugih manifestacija netrpeljivosti povezanih s njima.

Delegacije SAD-a i Izraela su demonstrativno napustile forum u Durbanu smatrajući da su u završnom dokumentu aktivnosti Izraela na palestinskim teritorijama okarakterizirane kao rasistička politika.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Jakovenko izjavio je u intervjuu za dnevnik Rosijskaja gazeta da se različit odnos zemalja prema pojavama rasizma, ksenofobije i netrpeljivosti odrazio i na njihov odnos prema konferenciji, navedeno je na web stranici ruskog ministarstva.

Dužnosnik ruskog MVP-a je rekao da za zapadnoevropske zemlje ta pitanja imaju kompleksan karakter, što je "umnogome vezano za procese globalizacije koji su, naprimjer, doveli do masovnog priliva imigranata iz zemalja u razvoju".

"U Evropi su se formirale stabilne dijaspore osoba azijskoga i afričkog porijekla. U nekim zemljama njihov broj se mjeri milionima. Evropa se prosto nije pokazala spremnom da adekvatno rješava pitanja koja se pojavljuju, da osigurava bez diskriminacije interese i prava tih ljudi", rekao je Jakovenko.

Prema njegovim riječima, zbog skandala u Danskoj s karikaturom poslanika Muhameda, koja je povrijedila osjećanja miliona muslimana, islamske zemlje zalažu se da završni dokument iz Ženeve uključuje odredbe koje bi osigurale uvažavanje islama.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navanethem Pillay rekla je da je "šokirana i duboko razočarana" odlukom pojedinih zemalja da ne sudjeluju na konferenciji. "Sve razlike mogu biti prevladane dijalogom, a odustajanje od njega ne može se smatrati konstruktivnim", rekla je Pillay.

Nacrt završnog dokumenta iz Ženeve rađen je dugo i s poteškoćama, a prema diplomatskim izvorima u njemu će biti konstatiran "određeni napredak" u realizaciji odluka iz Durbana.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije