UN: Kuba žali zbog američkog embarga

Radiosarajevo.ba
UN: Kuba žali zbog američkog embarga

Kuba je u danas u dvorani Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izrazila žaljenje što, uprkos promjenama koje je u američku diplomatiju unio predsjednik Barack Obama, neokonzervativne snage ostaju utjecajne i sprečavaju ukidanje embarga otoku i podržavaju državni udar u Hondurasu, piše Fena.

"Ekonomska, trgovinska i financijska bloada Kube ostaje nepromijenjena", izjavio je u UN-u kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Parrilla.

Rodriguez je priznao da je s Barackom Obamom "period krajnje agresivnosti, jednostranosti i arogancije u vanjskoj politici izgleda završio, a sramotno naslijeđe režima Georgea W. Busha odbačeno".

Rodriguez je ocijenio da su mjere koje je usvojio Obama da ublaži embargo "pozitivan korak, ali ograničen i nedovoljan".

On je nabrojao niz tema o kojima Havana želi da razgovara u direktnom dijalogu s Washingtonom, među kojim je ukidanje embarga, brisanje Kube s liste terorističkih zemalja i vraćanje Gvantanama Kubi.

"Neokonzervativne snage koje su dovele Georgea W. Busha do predsjedništva, promotorice upotrebe sile i dominacije pod zaštitom ogromne vojne i ekonomske moći SAD-a, odgovorne za zločine koji podrazumijevaju mučenje, ubistvo i manipuliranje američkim narodom, brzo su se pregrupisale i čuvaju resurse moći i utjecaja koji su u suprotnosti s najavljenim promjenama", kazao je Rodriguez.

Navodeći slučaj Hondurasa, on je kazao da "američka fašistička desnica, koju simbolizira bivši potpredsjednik Dick Cheney otvoreno podržava državni udar".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije