Umrla Indijka silovana u autobusu

Radiosarajevo.ba
Umrla Indijka silovana u autobusu

Mlada indijska studentica, koja je prije desetak dana pretrpjela grupno silovanje u autobusu u New Delhiju preminula je u bolnici u Singapuru, a indijske vlasti pozvale su na smirenost.

Djevojka, koju su šestorica muškaraca silovala i pretukla u autobusu u pokretu, umrla je u bolnici Mount Elisabeth, gdje je posljednja dva dana liječena zbog teških povreda unutrašnjih organa.

"Uprkos naporima osmočlanog tima specijalista bolnice Mount Elisabeth da joj stabilizujuju stanje, ono se protekla dva dana neprekidno pogoršavalo", saopštila je uprava bolnice i navela da je djevojka imala teške povrede, uključujući povrede mozga.

Silovanoj indijskoj studentici otkazuju organi

Policija je uhapsila šest muškaraca zbog sumnje da su 16. decembra silovali studenticu u autobusu u pokretu. Napadači su nju i njenog prijatelja prebili čeličnim šipkama, dok su satima vozili autobus gradskim ulicama, čak i pored policijskih punktova. Na kraju su ih svukli i ostavili ih na putu.

Taj događaj izazvao je masovne proteste u New Delhiju i drugim indijskim gradovima na kojima je od vlade traženo da stane na kraj svakodnevnom maltretiranju žena.

Demonstranti su tražili i smrtnu kaznu ili kastraciju za silovatelje, koji po zakonu mogu da budu osuđeni na doživotnu robiju.

U jutrošnjem saopštenju, šef policije New Delhija Neraj Kumar pozvao je na smirenost, pošto je stanovništvo počelo da se okuplja nakon vijesti o smrti silovane Indijke. Policija je zabranila pristup gradskoj četvrti u kojoj se nalaze sjedište vlade i predsjedništvo.

Indijski premijer Manmohan Sing izjavio je da shvata bijes sunarodnika i poručio je da vlada razmatra kazne za zločine kakvo je silovanje "kako bi povećala bezbjednost žena", prenose svjetske agencije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije