Umjetnička instalacija 'Majčina marama': U Istanbulu odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

1
AA
Umjetnička instalacija 'Majčina marama': U Istanbulu odata počast žrtvama genocida u Srebrenici
Foto: Anadolija / U Istanbulu postavljena umjetnička instalacija "Majčina marama"

U okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u Istanubulu je u srijedu postavljena inspirativna umjetnička instalacija "Majčina marama".

Prigodnim programom u organizaciji istanbulske općine Bagcilar i uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u ovoj istanbulskoj općini upriličen je prigodan program na kojem je odana počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U općini Bagcilar otvorena je i izložba fotografija "Marame sjećanja" i "Memento", a programu su prisustvovali načelnik općine Abdullah Ozdemir, ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Adis Alagić, zamjenik predsjednika TIKA-e Mahmut Cevik, konzulica Bosne i Hercegovine u Istanbulu Enisa Komar, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, majke Srebrenice, zvanice i građani Istanbula.

Legenda Borussije Dortmund se na poseban način zahvalio svakom navijaču

Legenda Borussije Dortmund se na poseban način zahvalio svakom navijaču

"Proklinjemo one koji su nanijeli veliku bol usred Evrope i osuđujemo one koji to opravdavaju. Potrebno je učiti iz ove velike patnje", rekao je tokom obraćanja načelnik općine Bagcilar Abdullah Ozdemir.

Govoreći o tome kako se Srebrenica nikad ne smije zaboraviti, Ozdemir je dodao: "Znamo dobro da su naše majke dale veliku borbu i ta borba je dala rezultata na najvećim europskim sudovima. Želimo kazati da smo bili i da ostajemo partneri u ovoj borbi kako bismo spriječili da se više nikad ne ponovi genocid kako u regiji, tako i u cijelom svijetu."

Umjetnička instalacija "Majčina marama" prvi put je postavljena prošle godine u Potočarima na obilježavanju godišnjice genocida.

U Istanbulu postavljena umjetnička instalacija
Foto: Anadolija: U Istanbulu postavljena umjetnička instalacija "Majčina marama"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije