Ukrajinska policija tukla novinare u Kijevu

Radiosarajevo.ba
Ukrajinska policija tukla novinare u Kijevu

Najmanje 35 novinara je povrijeđeno u sukobima između demonstranata i policije u centru Kijeva od nedjelje, saopštila je nevladina organizacija (NVO) za odbranu medija, prenosi Fena.

Većina povrijeđenih su ukrajinski novinari, ali i jedan dopisnik kanala ruske televizije REN TV je također pogođen u rame u eksploziji granate, prema Institutu za mass-medije.

Dva novinara Radio Svobode, lokalnog ogranka američkog Radio Free Europe/Radio Liberty, uhapšena  i zadržana nekoliko sati u nedjelju, izjavili su da ih je pretukla policija, prema NVO-u.

"Brutalno su me bacili na zemlju, strgnuli kacigu na kojoj je pislo Presse, najmanje dva puta su me palicom udarili po glavi, zavrnuli ruke na leđa i odveli u policijskom furgonu", ispričao je novinar Dmytro Barkar u videosnimku postavljenom na stranicu radija.

"Nekoliko puta sam rekao da ja ne učestvujem u sukobima", dodao je novinar, koji je imao otok na jednom oku.

Kamerman Igor Ishanov je ispričao da ga je tuklo nekoliko policajaca, od kojih ga je jedan nogom udario u lice.

Sloboda štampe u Ukrajini je dugo vremena smatrana jednim od najvećih uspjeha prozapadne Narandžaste revolucije 2004. godine.

Nakon izbora predsjednika Viktora Janukoviča 2010. godine, situacija u pogledu slobode štampe ne prestaje da se pogoršava  napadima i zastrašivanjem novinara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije