Ukrajincima uspjelo ono što nikome nije. Rusi u šoku, odakle im ideja!?

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajincima uspjelo ono što nikome nije. Rusi u šoku, odakle im ideja!?
Foto: EPA / Ilustracija

Sjedinjene Američke Države su do sada pružile Ukrajini vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara, koja uključuje neke od najnaprednijih i najsmrtonosnijih sistema naoružanja na svijetu.

Kako ističe Yahoo, Ukrajina je neka od ovih oružja počela da koristi veoma kreativno, što je nanijelo velike gubitke Rusima.

Od potapanja ruskog "ponosa“, vojnog broda Moskva, do napada na avio-bazu na Krimu, Ukrajinci su veoma dobro iskoristili američko naoružanje. Tako su, objašnjavaju vojni analitičari, postavili rakete na kamione, što je omogućilo da se brzo dovedu u poligon.

BiH uskoro dobija jedan od najviših mostova u Europi i 11 novih kilometara autoputa

BiH uskoro dobija jedan od najviših mostova u Europi i 11 novih kilometara autoputa

Putin u panici, strane analize: "Šta će ako ne objavi direktni rat Ukrajini?"

Putin u panici, strane analize: "Šta će ako ne objavi direktni rat Ukrajini?"

Stručnjaci za oružje su posebno impresionirani činjenicom da su Ukrajinci uspjeli da unište nekoliko ruskih ciljeva koristeći spore turske bespilotne letjelice Bairaktar ​​i jeftine plastične letjelice koje su koristili za bacanje granata.

"Ukrajinci koriste tzv. 'McGuireov metod'", kaže Frederick Hodgis, bivši američki komandant u Evropi, aludirajući na seriju iz 80-ih u kojoj je glavni junak koristio jednostavna, improvizovana rješenja kada se našao u teškoj situaciji.

U napadu na brod Moskva Ukrajinci su koristili protivbrodske rakete koje su sami dizajnirali – Neptun. Razvili su ih na osnovu nekadašnjih sovjetskih protivbrodskih raketa, ali su značajno poboljšali domet i elektroniku.

Slični uspjesi postignuti su i sa turskim dronom Bairaktar. Nejasno je kako ih ruski radari nisu primijetili u brojnim napadima, a lako ih je oboriti jer krstare malom brzinom. Zvaničnik američkog Pentagona kaže i da je nevjerovatno da su Ukrajinci uspjeli da montiraju američke antiradarske rakete HARM na sovjetske avione MiG-29, što nikome do sada nije uspjelo.

SAD: Rusija "militarizirala" najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu

SAD: Rusija "militarizirala" najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu

Američki vojni komandanti kažu da su Ukrajinci uvijek izuzetno dobri u improvizaciji. Hodgis napominje da su oni izuzetno sposobni na taktičkom nivou, a bili su i tokom sukoba 2014. godine i veoma su sposobni prilagodili oružje. Pominjući adaptaciju sistema HARM na MiGove, kaže da je to veoma zahtjevno.

"Ne možete montirati nikakav sistem na bilo koji avion. To zahtjeva podešavanje elektronike letjelice i brojne druge radnje, a to su jedini uspjeli da urade", objašnjava on.

Istovremeno, prenosi Yahoo citirajući New York Times, Ukrajina se opredijelila za gerilsku borbu u kojoj raspoređuje snage duboko iza neprijateljskih linija i pokušava da uništi ruske rute snabijevanja.

Pri tome koriste razne vrste improvizovanog oružja, rekao je američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman. Napad na vojnu vazduhoplovnu bazu bio je razoran i uništen je veliki dio aviona, municije i druge opreme 43. mornaričkog puka.

"Aktivnosti na Krimu označavaju novu fazu u ratu, jer je jasno da Ukrajina kreće u ofanzivu da potisne Ruse iz oblasti za koju su mislili da je bezbjedna", zaključuje bivši zvaničnik Pentagona, prenosi Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije