Ukrajinci usred noći njemačkim moćnim sistemom 'pokosili' ruske dronove: "Gepard je opet lovio!"

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci usred noći njemačkim moćnim sistemom 'pokosili' ruske dronove: "Gepard je opet lovio!"
Foto: Printscreen / Ukrajinci objavili video

Društvenim se mrežama kruži novi video koji pokazuje kako izgleda kad samohodni protuavionski sistem Gepard (SPAAG) njemačke proizvodnje obara dron u Ukrajini. Gepard ispaljuje streljivo od 35 mm iz dvostrukih cijevi, a na snimci se vidi kako one pogađaju i razaraju dron kamikazu Shahed-136.

Ovaj video naglašava vrlo važnu ulogu koju su Gepardi do sada imali u protuzračnoj odbrani Ukrajine. Gepard se pokazao vrlo učinkovitim protiv ruskih bespilotnih letjelica, a u nekim slučajevima i krstarećih projektila, zahvaljujući svojoj sposobnosti da pogodi niskoleteće zračne ciljeve.

Prema Ukrajinskom južnom zračnom zapovjedništvu, koje je jučer objavilo video na svojoj službenoj Facebook stranici, snimka prikazuje jedan od sistema koji obara dva ruska drona kamikaze serije Shahed, dizajnirane u Iranu.

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Još jedna divna vijest za Sarajevo: Baščaršija proglašena Blagom evropske filmske kulture

Uz video su napisali: "Video borbene akcije vojnika zračnog zapovjedništva "Jug" protiv jurišnih bespilotnih letjelica "Shahed-136/131" u noći 7. septembra 2023. u Odesi u južnoj Ukrajini. Njemački "Gepard" je ulovio neprijateljske dronove. Iran isporučuje Rusiji dronove Shahed od septembra prošle godine".

Sistem Gepard je temeljen na šasiji tenka Leopard 1. Ima dvostruke automatske topove od 35 mm navođene radarom, postavljene na jednu kupolu.

Njemačka varijanta ima radare za traženje i za praćenje. Ovi radari su ključni kako bi Gepard mogao locirati, pratiti i gađati ciljeve noću i u lošim vremenskim uvjetima. Naime, mnogi ruski napadi bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje izvode se noću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije