Ukrajinci uništili najveću rusku prijetnju za bespilotne letjelice, evo i pojedinosti

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci uništili najveću rusku prijetnju za bespilotne letjelice, evo i pojedinosti
Foto: Twitter / Uništen ruski sistem

Ukrajinska vojska uništila je proteklog vikenda kod Harkova ruski sistem za elektroničko ratovanje tipa R-330Ž Žitelj koji služi za ometanje protivničkih radiosignala.

Uspjeh ukrajinske vojske je u tome veći što ruska vojska koristi ovaj sistem za blokiranje primopredaje podataka koje prikupljaju ukrajinske bespilotne letjelice, a koje su se pokazale jednim od najznačajnijih oružja od početka agresije.

Posljedice nedavnog uništenja ruskog R-330Ž snimio je ukrajinski izviđački dron, a na snimci se vidi kako gori šasija kamiona KamAZ, sastavnog dijela Žitelja. Sudeći prema objavljenim snimkama, kontejner sistema i njegova dodatna oprema pretrpjeli su ozbiljna oštećenja.

Policija u Hrvatskoj na nogama: "Dronovi svaku večer dolaze iz pravca BiH i snimaju naše kasarne"

Policija u Hrvatskoj na nogama: "Dronovi svaku večer dolaze iz pravca BiH i snimaju naše kasarne"

Ukrajinski izvor tvrdi da je uništeni Žitelj djelovao u sklopu ruske 18. motorizirane streljačke brigade, a Kijev je podsjetio kako su od početka ruske invazije na Ukrajinu uništena ukupno tri takva sustava. Konkretnije, jedan Žitelj je uništen krajem marta, drugi tokom maja, a posljednji protekle nedjelje na području Harkova.

Komunikacijska stanica za elektronsko ometanje R-330Ž je dizajnirala i proizvela ruska kompanija Protek. Sistem se sastoji od jednog kamiona KamAZ-43114 ili Ural-43203 i prikolice s četiri teleskopske antene s aktivnim faznim nizom odašiljača. Kamion je ujedno kontrolni centar za operatere koji detektiraju, analiziraju i ometaju satelitske i mobilne komunikacijske sisteme koji rade na frekvencijama od 100 do 2000 MHz.

Sistem za ometanje može se razmjestiti za manje od 40 minuta i u stanju je raditi autonomno u trajanju od 1600 sati zahvaljujući dizel-električnim generatorima. Pored klasičnog protuelektronskog ometanja, Žitelj može poslužiti kao punkt za radioelektroničko izviđanje i presretanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije