Ukrajinci tvrde da su spriječili upad ruskih diverzanata iz Bjelorusije

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci tvrde da su spriječili upad ruskih diverzanata iz Bjelorusije
Foto: Ukrajinska vojska / Oboren dron

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko napisao je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je Ukrajina tokom noći spriječila pokušaj ruske diverzantske skupine da prijeđe njenu sjevernu granicu.

"Sinoć su u Černihivskoj oblasti graničari zaustavili pokušaj neprijateljske diverzantsko-izviđačke skupine da prijeđe državnu granicu Ukrajine u naselju Semenivka", saopćio je Klimenko.

Serhij Naev, zapovjednik združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, također je potvrdio navedeni događaj. "Sinoć su u sjevernom smjeru Černigovske oblasti (ukrajinske snage) spriječile pokušaj neprijateljske diverzantske skupine da prijeđe državnu granicu Ukrajine", naveo je.

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

Nevjerovatan transfer: Bivši igrač Dinama potpisuje za Barcelonu?

"Graničari druge granične ispostave pomoću termovizije uočili su četiri naoružane osobe", dodao je. Prema Naevu, ukrajinski vojnici otvorili su vatru na rusku jedinicu i natjerali je na povlačenje. Tvrdi da je nakon oglašenog alarma stiglo pojačanje u obliku dodatnih graničara i vojnika.

"Zahvaljujući vještim akcijama odbrambenih snaga, neprijatelj je ponovno pretrpio gubitke i nije postigao svoj cilj", poručio je. Černihivska oblast nalazi se na sjevernoj granici Ukrajine s Rusijom i Bjelorusijom. Djelomično je okupirana tokom početnog ruskog napada u februaru 2022., ali su se ruske snage povukle u aprilu nakon što Kremlj nije uspio zauzeti Kijev.

Zelenski potpisao zakon: Ukrajina više neće slaviti Božić 7. januara

Zelenski potpisao zakon: Ukrajina više neće slaviti Božić 7. januara

Od tada su naselja u blizini granice pod redovitim ruskim udarima. Naev je prethodno izvijestio o neuspješnom pokušaju ruskih diverzantskih skupina da prijeđu granicu Černihivske oblasti 21. jula, prenosi Kyiv Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije