Ukrajinci tvrde da je oko Kijeva pronađeno 1.150 tijela civila

1
Hina
Ukrajinci tvrde da je oko Kijeva pronađeno 1.150 tijela civila
Foto: EPA / Otkriveno više tijela

Pronađeno je 1.150 tijela civila u kijevskoj regiji od početka ruske invazije, a 50-70 posto njih imaju prostrjelne rane od oružja malog kalibra, rekla je kijevska policija.

Načelnik regionalne kijevske policije Andrij Nebjatov rekao je u videu objavljenom na Twitteru da je većina tijela pronađena u gradu Buči, gdje su otkrivene stotine tijela otkad su se povukle ruske snage.

Ukrajina kaže da su civile koji su pronađeni u Buči ubile ruske snage tokom okupacije toga područja. Reuters nije uspio potvrditi broj osoba koje su pronađene mrtve u Buči ili okolnosti njihovih smrti.

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

Borrell potvrdio: Europska unija proširuje sankcije Iranu zbog napada na Izrael

Rusija niječe da cilja civile od početka svoje invazije Ukrajine 24. februara. Nazvala je optužbe da su njezine snage smaknule civile u Buči dok su okupirale grad "monstruoznom krivotvorinom" kojoj je cilj ocrniti rusku vojsku.

"Do danas smo pronašli, pregledali i predali forenzičkim institucijama 1.150 tijela mrtvih civila", rekao je Nebjatov u videu, okružen ruševinama zgrada uništenih tijekom teških borbi u kijevskoj regiji.

"Želim naglasiti da su to civili, a ne vojska", rekao je.

Video je objavljen na dan kad glavni sekretra Ujedinjenih naroda Antonio Guterres boravi u Kijevu gdje se sastaje s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ukrajinska televizija prikazala je Guterresa kako posjećuje grad Brodjanku, za koji je Zelenski rekao da je situacija "značajno užasnija" nego u obližnjoj Buči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije