Ukrajinci ponizili Putina, ali i najvredniji cilj im je izvan dohvata: Sad svi čekaju potez Sirskog

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci ponizili Putina, ali i najvredniji cilj im je izvan dohvata: Sad svi čekaju potez Sirskog
Foto: DW / Ukrajina

U smionom napadu na Kursku oblast u Rusiji, ukrajinske snage su osvojile više teritorija od bilo koje zaraćene strane u gotovo dvije godine.

Napad najmanje dvije brigade posve je iznenadio Kremlj, koji ni četiri dana kasnije nije uspio zaustaviti prodor.

To ne iznenađuje previše s obzirom na to da je ruska obrana relativno tanka na tom dijelu granice.

Vozači, oprez: U centru Sarajeva ponovo gužva, policajci regulišu saobraćaj

Vozači, oprez: U centru Sarajeva ponovo gužva, policajci regulišu saobraćaj

Za sada su u regiju poslane lokalne snage i vojnici te najmanje jedan bataljon posebnih snaga koji je trebali odgovoriti na ukrajinski napad, no on je u većoj mjeri uništen dalekometnim raketnim udarom, piše Telegraph.

Kijev još nije razjasnio ciljeve ovog napada, što je posve shvatljivo jer je neprijatelja važno držati u neznanju.

No što god da je logika ove strategije, ona je zahtijevala značajne snage koje bi, potencijalno, mogle biti uništene ili odsječene i to u trenutku dok se Ukrajina bori s manjkom ljudstva i muči se zaustaviti rusko napredovanje u Donbasu. Ipak, to je velika stvar za moral Ukrajinaca u trenutku kad je zemlja na najnižim granama od prvih dana rata.

Bitka kod Kurska: Prijeti li nam nuklearna katastrofa?

Bitka kod Kurska: Prijeti li nam nuklearna katastrofa?

No iako je to važno, ne čini se dovoljnim da opravda tako riskantan potez. U vojnom smislu, ta bi operacija mogla imati za cilj smanjenje pritiska na drugim dijelovima fronte jer su Rusi sada prisiljeni prerasporediti snage kako bi odbili ukrajinski napad.

Neki također spekuliraju da bi cilj Ukrajine mogao biti zauzimanje nuklearne elektrane Kursk. To bi bio veliki dobitak, a njezino ponovno zauzimanje od strane Rusa bilo bi vrlo teško. No elektrana se nalazi oko 40 kilometara dalje od trenutnih ukrajinskih položaja i gotovo sigurno izvan dohvata.

Politička vrijednost ovog napada mogla bi biti veća od bilo koje vojne prednosti. Podsjetimo, uspješni ukrajinski protunapadi u području Harkiva i oko Hersona 2022. potaknuli su val međunarodne podrške.

Neuspjeh ljetne ofanzive prošle godine imao je obrnuti učinak, a tome je pridonio rat na Bliskom istoku koji je skrenuo pažnju, ali i resurse iz Ukrajine. Ovaj hrabri manevar mogao bi ponovno osnažiti potporu Zapada i oba tabora na američkim izborima.

Uz sve to, ovo bi mogao biti pokazatelj da čak ni upad ovakvih razmjera neće potaknuti Putinovu odmazdu koje se Zapad toliko bojao. To bi moglo potaknuti Bidena da ublaži ograničenja za upotrebu oružja na teritoriju Rusije, što je bila glavna prepreka ukrajinskim operacijama.

Zelenski kasno sinoć prvi put priznao šta se događa. Gore zgrade u Rusiji, guverneri u panici

Zelenski kasno sinoć prvi put priznao šta se događa. Gore zgrade u Rusiji, guverneri u panici

Drugi politički cilj mogla bi biti sve češća priča o mirovnim pregovorima. Za Ukrajina bi okupacija ruskog teritorija mogla biti jak adut za pregovaranje. To bi ipak zahtijevalo ukopavanje i držanje ovog prostora, uključujući opskrbne rute, tokom duljeg razdoblja protiv sve žešćih i češćih napada s tla i iz zraka. Takav bi potez iz tog razloga mogao biti preuranjen.

Ne zna se što iduće smjera ukrajinski vrhovni komandant general Oleksandr Sirski. Ali kakve god bile vojne i političke namjere, ni on ne može znati ishod. Kako god ova operacija završila, Ukrajina je pokazala svijetu da je još uvijek spremna za borbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije