Ukrajinci optužili snimatelja iz Srbije da radi kao ruski diverzant

9
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci optužili snimatelja iz Srbije da radi kao ruski diverzant
Foto: Unsplash / Ozbiljne optužbe

Udruženje novinara Srbije pozvalo je nadležne u Ukrajini da reagiraju povodom objava na društvenim mrežama u toj zemlji u kojima su članovi novinarske ekipe austrijske televizije ORF, među kojima je i snimatelj Nenad Dilparić, označeni kao ruski diverzanti.

Udruženje je u priopćenju upozorilo da se na postu koji se širi društvenim mrežama u Ukrajini, uz navode da se radi o ruskim diverzantima, vide novinarske propusnice koje su izdale ukrajinske vojne vlasti, a na kojima su fotografije, imena i prezimena članova ekipe televizije ORF.

Dragana Bjelica, članica Stalne grupe za sigurnost novinara i predstavnica UNS-a, za N1 kaže da su se kolege iz ukrajinskih medija angažirale da ta informacija dođe do Beograda te da je UNS potom obavijestio Dilparića o opasnoj poruci koja se širi društvenim mrežama.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

"Mi smo reagirali, važno je reći da su obojica – novinar i snimatelj koji su u Ukrajini – sigurni. Oni znaju da to postoji, razgovarali smo s uredom ORF-a u Beogradu i oni su obavijestili ukrajinske nadležne organe da se to dogodilo i da su te tvrdnje neistinite", ističe Bjelica.

Dodaje i da je UNS u kontaktu s Europskom federeacijom novinara (EFJ) te da je potrebno utvrditi kako su fotografije novinarskih propusnica dospjele na društvene mreže.

“Pretpostavljamo da postoje kontrolni punktovi i da je netko to fotografirao (…) Ne znate u ratnim okolnostima ko su ljudi na tim punktovima, jesu li u formalnom sistemu odbrane ili paravojske ili paramilicije", upozorava sugovornica N1.

Bjelica kaže da dopisnika srbijanskih medija trenutno nema u Ukrajini, ali da ima novinara i fotoreportera koji rade za strane medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije