Ukrajinci odbili ruski ultimatum da predaju strateški grad: "Nema govora"

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci odbili ruski ultimatum da predaju strateški grad: "Nema govora"
Foto: EPA-EFE / Mariupolj, satelitski snimak

Ukrajina je odbacila ruski ultimatum kojim se ljudima u opkoljenom gradu Mariupolju nudi siguran prolaz iz luke ako se predaju. Prema prijedlogu Rusije, civilima bi bilo dopušteno da odu ako ukrajinski vojnici polože oružje.

Ali Ukrajina je to odbila, rekavši da nema govora o predaji strateškog lučkog grada, javlja BBC.

Vjeruje se da je tamo zarobljeno oko 300.000 ljudi, zaliha hrane i lijekova je sve manje, a ulazak pomoći je blokiran. Stanovnici već sedmicama se nalaze pod teškim ruskim bombardovanjem, bez struje i vode.

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Detalje ruskog prijedloga iznio je u nedjelju general Mihail Mizincev, koji je rekao da Ukrajina ima rok do 05:00 po moskovskom vremenu u ponedjeljak ujutro da prihvati njegove uslove.

Ruske snage su saopćile da bi tada dopustile humanitarnim konvojima s hranom, lijekovima i drugim zalihama da sigurno uđu u grad, nakon što se razminiranje cesta završi.

Ruski general Mizincev priznao je da se tamo odvija užasna humanitarna katastrofa - i rekao da bi ta ponuda omogućila civilima da sigurno pobjegnu na istok ili zapad.

Kao odgovor na ponudu, potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereshčuk rekla je da Ukrajina neće prestati braniti Mariupolj.

"Nema govora o bilo kakvoj predaji niti polaganju oružja", rekla je Vereshčuk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije