Ukrajina: Vatra na ulicama Kijeva, više osoba poginulo

Radiosarajevo.ba
Ukrajina: Vatra na ulicama Kijeva, više osoba poginulo

Ukrajinska policija ušla je u glavni kamp demonstranata koji izvode antivladine proteste.

Glasne eksplozije odjekivale su u centru grada, na policajce su bacana pirotehnička sredstva i policija je uzvratila vodenim topovima, prenosi BBC. 

Tokom dana najmanje devet ljudi, među kojima i dva policajca, ubijeno je u najtežim sukobima u više sedmica. 


Foto: The Guardian

Snage sigurnosti ranije su dale rok demonstrantima do 18 sati po lokalnom vremenu da prekinu s nemirima. 

Policija je okružila Trg nezavisnosti - poznat i pod imenom Mejdan - koji je bio sjedište najmiroljubivijeg protestnog kampa od novembra. 

Ranije je opozicijski čelnki Arsenij Jacenjuk insistirao da se protestni kamp "neće povući ni za jedan metar odavde, s Mejdana". 

"Nemamo gdje da se povučemo. Ukrajina je iza nas i ukrajinska budućnost je pred nama. Nema straha, samo postoji vjera u našu snagu, našu solidarnost i jedinstvo, našu uzajamnu podršku" kazao je. 

Čelnik protesta Vitalij Kličko uzged zatražio je od žena i djece da napuste trg, rekavši da "ne može isključiti mogućnost upotrebe sile"

Ukrajinska teška politička kriza u utorak je postala smrtonosna kada je javljeno da je poginulo najmanje devet ljudi i brojni su povrijeđeni u nasilnim sukobima između antivladinih  demonstranata i policije u Kijevu. 

Haos u Kijevu: Zapaljeno više vladinih zgrada, oteti policajci

Vlada je zatvorila stanice metroa u centru ukrajinske prijestolnice i zaprijetila da će i silom uvesti red i mir, ali rok koji je istekao u 18 sati navečer prošao je bez trenutne policijske akcije. 

Olha Biljk, glasnogovornica gradske policije Kijeva, izjavila je za Associated Press da su dva policajca ubijena iz vatrenog oružja i da je sedam civila poginulo, među kojima i troje koje je ubijeno na licu mjesta. 

Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen je izrazio zabrinutost zbog vijesti o ponovnom nasilju na ulicama Kijeva.

On je izrazio zabrinutost zbog izvještaja o smrti iz Kijeva. Rasmussen je pozvao da se sve strane suzdrže od nasilja, te apelirao na hitan nastavak dijaloga.

Sukobi ispred zgrade parlamenta izbili su nakon što je opozicija optužila vladu da ignoriše njene zahtijeve u skoro tromjesečenim protestima. 

Nakon što je pala noć, čelnici opozicije upozorili su da bi se snage sigurnosti mogle pripremiti da raščiste raštrkani protestni kamp na kijevskom Trgu nezavisnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije