Ukrajina: Uhapšeni će biti oslobođeni ako prestanu demonstracije

Radiosarajevo.ba
Ukrajina: Uhapšeni će biti oslobođeni ako prestanu demonstracije

Parlament Ukrajine većinom glasova usvojio je odluku o amnestiji privedenih i uhapšenih demonstranata, koji će biti pušteni na slobodu pod uvjetom da oslobode sve javne institucije pod opsadom i isprazne sve trgove na kojima traju antivladini protesti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prijedlog odluke pripremio je klub poslanika vladajuće ukrajinske Partije regija, a njegovo usvajanje podržalo je 232 poslanika parlamenta 'Verhovna Rada'.

I opozicija je imala pripremljen prijedlog odluke, koji nije dat na glasanje, a u njemu se predlagalo da uvjet za oslobađanje zgrada institucija i povlačenje demonstranata sa trgova bude uvjetovano prethodnim oslobađanjem privedenih i uhapšenih demonstranata.

Parlament je na sinoćnjoj sjednici poništio devet, od ukupno 16 spornih zakona usvojenih 16. januara.

Zbog velikih nesuglasica i žestokih rasprava u parlamentu, na sjednicu je stigao i ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i održao sastanak sa predsjednikom parlamenta Volodimirom Rjbakom i liderima opozicije, a potom se sastao i sa predstavnicima vadajuće Partije regija.

Lider opozicione Partije svoboda Oleg Tjagnibok je nakon završetka sjednice parlamenta novinarima izjavio da se demonstranti neće povuči sa trgova, što bi značilo da uhapšeni demonstranti neće biti oslobođeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije