Ukrajina: Rusija je preprodala Sjevernoj Koreji motore za rakete

Radiosarajevo.ba
Ukrajina: Rusija je preprodala Sjevernoj Koreji motore za rakete
Ukrajinska državna svemirska agencija navodi da su motori za lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila, koje ispaljuje Sjeverna Koreja, istog onog tipa koji se koriste u ukrajinskim svemirskim letjelicama.

Ukrajina je odbacila svaku optužbu da je snabdjela Sjevernu Koreju i optužila Rusiju da je igrala posredničku ulogu u dopremanju motora Pyongyangu, navodi Radio Slobodna Azija (Radio Free Asia).

Saopćenje je prenijela Ukrajinska novinska agencija, dan nakon što je New York Times objavio dokaze da je Sjeverna Koreja motore kupila na crnom tržištu i da motori potječu iz ukrajinske fabrike koja ima historijske veze sa ruskim raketnim programom.

Stručnjak za rakete u Međunarodnom institutu za strateške studije Michael Elleman izjavio je da je Sjeverna Koreja mijenjala dobavljače posljednjih godina i da se okrenula ukrajinskoj tehnologiji.

“Vrlo je vjerovatno da su motori došli iz Ukrajine nezakonitim putem”, rekao je Elleman za The Times.

Dodaje da je veliko pitanje kako su nabavili veću količinu tih motora bez obzira da li im Ukrajinci pomažu ili ne.

Yuzhmash je fabrika raketnih motora u državnom vlasništvu, nalazi se u Dnipru u Ukrajini i predmet je istrage američkih zvaničnika.

Fabrika je historijski bila naslonjena na ruski svemirski i rakteni program, ali je zbog rata sa Rusijom 2014. godine prestala primati narudžbe, pa je morala pronaći nova tržišta.

Direktor Ukrajinske svemirske agencije Yuri Radchenko rekao je da je RD-250 motor, koji je otkriven u korejskim raketama, korišten također u Cyclone-2 i Cyclone-3 svemirskim raketama koje koristi Rusija.

Zvaničnici u Ukrajini navode da su 223 rakete Cyclone isporučene Rusiji, navodeći da je vrlo vjerovatno da je Rusija mogla prodati Sjevernoj Koreji motore.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije