Ukrajina: Rusija drži 300.000 civila kao taoce

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajina: Rusija drži 300.000 civila kao taoce
Foto: EPA / Izbjeglice iz Mariupolja

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, javlja da je napadnut humanitarni koridor iz Mariupolja do Zaporižja.

"Rusija drži 300.000 civila kao taoce u Mariupolju, sprječava humanitarnu evakuaciju unatoč sporazumima s posredovanjem ICRC-a. Jučer je jedno dijete umrlo od dehidracije! Ratni zločini dio su namjerne ruske strategije. Pozivam sve države da javno zatraže: Rusija, ,pusti ljude!", objavio je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.

Pozvao je međunarodne kompanije da zamrznu ili napuste svoje poslovanje u Rusiji.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

U pismu objavljenom na Twiteru, Kuleba piše:

"Pozivam vas i vašu organizaciju da se pridružite etički i društveno odgovornom globalnom biznisu, koji je već prekinuo ili obustavio poslovanje sa ili u Ruskoj Federaciji, odbijajući da svojim porezima finansira rusko nasilje, ubistva i zločine protiv čovječnosti.

Čim Ukrajina dobije ovaj rat, počet ćemo obnavljati našu infrastrukturu i ekonomiju, nastavljajući put reformi kako bismo postali punopravni član Europske unije. S tim u vezi, želio bih da pozovem vašu kompaniju da izrazi solidarnost sa Ukrajinom i pridruži se drugim multinacionalnim kompanijama, koje su već izrazile spremnost da započnu ili nastave poslovanje u mojoj zemlji", zaključio je Kuleba u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije