Ukrajina: Haos se nastavlja, sukobi građana s policijom

Radiosarajevo.ba
Ukrajina: Haos se nastavlja, sukobi građana s policijom

Napetosti u Ukrajini i dalje su visoke. Iz Kijeva stižu snimke zapaljenih ulica, a prosvjednici bacaju kamenje na policiju, razbijaju policijska i vojna vozila. Dramatično je i u Parlamentu, gdje se opozicija i vlast žestoko sukobljavaju.

Sve to događa se uslijed potvrde da će Rusi otkupiti dvije milijarde ukrajinskog duga. Ukrajinski prosvjednici bacaju Molotovljeve koktele ispred Parlamenta u kojem opozicija blokira plenarno zasjedanje zahtijevajući ustavne reforme, javlja Reuters.

Rusija će kupiti 2 milijarde ukrajinskih euroobveznica do kraja ove sedmice, potvrdio je ruski ministar financija Anton Siluanov.

Burno je bilo i jučer kada je opozicija optužila predsjednika Viktora Janukoviča i njegove saveznike za odgađanje rasprave koja bi mogla dovesti do smanjivanja njegovih, kako kažu, 'dikatorskih' ovlasti. Oni vjeruju da Janukovič pokušava usporiti zamah prosvjednog pokreta, piše Dnevnik.hr

''Narod želi korjenitu promjenu sustava, to je glavna stvar'', rekao je opozicioni čelnik Vitalij Kličko koji zajedno s drugim vođama opozicije traži povratak starog ustava koji bi ukinuo predsjedničku kontrolu vlade i sudstva.

''Nama je rečeno da taj ustav može biti napisan tek u septembru. Međutim, mi smo u kritičnoj situaciji kada ljudi traže da ih se odmah čuje'', kazao je on u ponedjeljak.

S obzirom na to da su devizne rezerve iscrpljene nakon opetovanih poteza u svrhu jačanja slabe hrivnje i strahova od devalvacije koji rastu, Janukovič je sve više pod pritiskom da imenuje novog premijera koji bi zamijenio na toj dužnosti Mikolu Azarova, čiju je ostavku prihvatio 28. januara.

Zapadne vlade izrazile su bojazan od eskalacije sukoba u slučaju ako Janukovič ne ispuni zahtjeve opozicije. Nemire u Ukrajini izazvao je Janukovič u novembru kada je odustao od sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om i okrenuo se Rusiji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije