Ukrajina dobila zeleno svjetlo za pregovore o članstvu u EU, Zelenski: "Zaslužujemo to"

6
Radiosarajevo.ba
Ukrajina dobila zeleno svjetlo za pregovore o članstvu u EU, Zelenski: "Zaslužujemo to"
Foto: EPA - EFE / Volodimir Zelenski

Europska komisija je u srijedu, 8. novembra, preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, unatoč nedostacima u njezinoj borbi protiv korupcije i potrebi da se dodatno ograniči utjecaj oligarha.

Reforme u tim područjima, kao i u zaštiti nacionalnih manjina, moraju biti zaključene prije održavanja prvog kruga pregovora, saopćila je Europska komisija.

"Ukrajina se i dalje suočava s ogromnim teškoćama i tragedijom izazvanom ruskim agresorskim ratom. Pa ipak, Ukrajinci duboko reformiraju svoju zemlju čak i dok vode rat koji je za njih egzistencijalan", rekla je u Briselu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Otkriveno ko su članovi žirija koji su razbjesnili Mariju Šerifović: Srbiji dali samo tri boda

Otkriveno ko su članovi žirija koji su razbjesnili Mariju Šerifović: Srbiji dali samo tri boda

Europska komisija je također preporučila otvaranje pregovora s Moldavijom, ali kada ispuni posljednje uvjete. Gruziji je preporučeno da joj se dodijeli službeni status kandidata ako i kada ispuni preostale uvjete koje je postavio blok.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je preporuku izvršne vlasti Evropske unije (EU) za otvaranje pregovora o članstvu s Kijevom, opisujući to kao "ispravan povijesni korak".

"Ukrajinci to zaslužuju zbog zaštite europskih vrijednosti, ali i zbog činjenice da čak i u vrijeme velikog rata držimo svoju riječ razvijajući državne institucije", saopćio je na Telegramu.

Zelenski: 'Danas je veliki dan za Ukrajinu'

Zelenski: 'Danas je veliki dan za Ukrajinu'

Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje EU nekoliko dana nakon što je ruska invazija punog obima ma tu zemlju počela u februaru 2022.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak nakon razgovora u Briselu da je Evropska komisija "impresionirana" rezultatima reformi koje je Ukrajina pokazala.

Ranije su iz Evropske unije naveli sedam glavnih kriterija koji se moraju ispoštovati za otvaranje pristupnih pregovora, a naglasak je bio na smanjenju korupcije te reformi pravosuđa.

U tom smislu su iz EU već naveli kako je Ukrajina već postigla "velik napredak", piše RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije