Ukrajina: Broj poginulih raste, policija dobila dozvolu za upotrebu oružja

Radiosarajevo.ba
Ukrajina: Broj poginulih raste, policija dobila dozvolu za upotrebu oružja

Broj poginulih u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu konstantno raste. Prema posljednjim medijskim izvještajima, najmanje 20 osoba je poginulo u jutrošnjim sukobima između policije i demonstranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine odobrilo je policiji da upotrijebi vatreno oružje za samoodbranu. Istovremeno stanovnicima Kijeva poručuje da ne izlaze napolje.

Sukobi između policije i demonstranata jutros su ponovo razbuktani, a glasnogovornik Ministarstva unturašnjih poslova Ukrajine, Serhij Burlakov, saopćio je da je među poginulima i jedan policajac, a da je iz oružja ranjeno 28 pripadnika policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Burlakov tvrdi da su demonstranti po ulasku u zgradu Nacionalnog konzervatorija iz oružja otvorili vatru na policiju.

Novinska agencija Interfax-Ukrajina je javila da je 13 demonstranata da Trgu nezavisnosti u Kijevu jutros ubijeno snajperom.

I drugi mediji iz Ukrajine javljaju da je broj poginulih na Trgu 13.

Glasnogovornica ukrajinskog parlamenta Irina Kameljuk je saopćila da je zgrada parlamenta evakuirana zbog postojanja opasnosti da demonstranti izazovu probleme.

Demonstranti su jednu katedralu u centru Kijeva pretvorili u medicinski centar, gdje dovoze poginule i povrijeđene, a javljaju da je stvarni broj žrtava veći od onog koji je objavilo Ministarstvo zdravstva.


Foto: Brendan Hoffman, Getty Images

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije