Ujedinjeni Arapski Emirati kupuju 80 borbenih aviona od Francuske

2
Fena
Ujedinjeni Arapski Emirati kupuju 80 borbenih aviona od Francuske
Foto: EPA-EFE / Avioni marke Rafale

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) naručili su 80 borbenih aviona marke Rafale, što je najveća narudžba ikad za taj ratni avion.

Riječ je o ugovoru o naoružanju vrijednom više milijardi dolara, koji produbljuje ekonomske i političke veze s Francuskom, javlja AFP.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron počeo je u petak dvodnevnu turneju kroz države Perzijskog zaljeva, a osim Emirata, posjetit će i Katar i Saudijsku Arabiju.

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Njegova posjeta dolazi u vrijeme kada zaljevske arapske države izražavaju nesigurnost u pogledu usredotočenosti SAD-a na regiju, tražeći istodobno više oružja od svog ključnog sigurnosnog saveznika.

Francuski predsjednik uspostavio je dobar odnos s prestolonasljednikom Abu Dhabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahyanom, s ulaganjima koja će se realizirati između dviju zemalja.

Franckuska ima stalnu vojnu bazu u glavnom gradu Emirata.

"Osim prisutnosti tri francuske vojne baze na teritoriju UAE-a, ovo međusobno povjerenje preraslo je u nabavku 80 aviona marke Rafale, 12 helikoptera Caracal i pripadajućih elemenata", navodi se u saopćenju francuskog predsjedništva nakon ceremonije potpisivanja ugovora između šeika al-Nahyana i Macrona u Dubaiju.

Više od jedne decenije vođeni su pregovori za borbene avione Rafale između UAE i njihovih francuskih dobavljača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije