Uhapšeno 115 evropskih pedofila

Radiosarajevo.ba
Uhapšeno 115 evropskih pedofila

Tokom velike međunarodne policijske akcije širom Europe uhapšeno je 115 osoba koje se sumnjiči da su izmjenjivali pornografski sadržaj preko jedne austrijske internetske stranice. Austrijska policija je danas objavila da je preko 100 pretraga stanova i kuća obavljeno u Europi i Kanadi tokom dvogodišnje akcije.

Policija je uhapsila osumnjičene u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Litvi, Malti, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji, Slovačkoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Luksemburgu.

Dvojica Austrijanaca, 62-godišnjak i 59-godišnjak su optuženi da su fotografirali maloljetnu djevojku i potom te slike objavljivali na internetu. Jedan od njih dvojice je optužen i za seksualni odnos sa 12-godišnjom djevojčicom u periodu od dvije godine.

Policija je prije dvije godine obaviještena od strane jednog internetskog providera o nedozvoljenim sadržajima na internetu. Istraga je provedena nad ukupno 221 osobom, od čega ih je 23 bilo iz Austrije.

Više od 9.700 fotografija je zaplijenjeno na internetskim portalima, a i većina njihovih korisnika je uhapšeno i zadržano u pritvoru.

U operaciji kodnoga imena Tajfun do sad je identificirano dvoje djece koji su bili žrtve nasilja. Bili su u razmaku od četiri do 12 godina.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije