Uhapšeni osumnjičeni za napad na američki konzulat

Radiosarajevo.ba
Uhapšeni osumnjičeni za napad na američki konzulat

Uhapšene su četiri osobe osumnjičene za napad na američki konzulat u Bengaziju, u kome je ubijen ambasador SAD u Libiji Chris Stevens i još trojica službenika ambasade, rekao je jedan libijski zvaničnik.

Islamskim zemljama šire se protesti zbog filma
Libija: Američki ambasador ubijen zbog filma

Policijski zvaničnik je kazao da su četvorica uhapšenih lišeni slobode u svojim domovima i da za sada ne može detaljnije da govori da li pripadaju nekoj grupi i koji je bio motiv napada

Zamjenik ministra unutarnjih poslova u istočnom dijelu Libije Vanis el Šaref rekao je da su izvedena dva napada, jedan na samu zgradu konzulata i drugi na sigurnu kuću u koju se povuklo osoblje, prenosi AP. On je dodao da je moguće da su ubačeni pojedinci u libijskim snagama sigurnosti javili napadačima lokaciju sigurne kuće.
        
Iznenadni napad na američki konzulat počeo je u utorak u 21.30, kada je nekoliko granata ispaljeno na sam kompleks u kome se konzulat nalazio, uz napad automatskim puškama. Ambasador Stevens i još jedan Amerikanac su ubijeni u prvom napadu. Libijske snage su onda evakuisale ostalo osoblje u sigurnu kuću, udaljenu oko kilometar i po od konzulata, da bi do novog napada došlo poslije par sati.
    
Libijski zvaničnik ističe da se smatralo da ne postoji šansa da napadači prodru u konzulat, jer je okružen visokim zidovima. Jedan od lokalnih novinara iz Bengazija kaže da je sam upad u dvorište konzulata počeo baš u trenutku evakuacije Amerikanaca.
    
Napad na konzulat i ubistvo četvorice Amerikanaca oštro su osudili predsjednik SAD-a Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton, prenijela je novinska agencija Fena. Napadi su, inače, buknuli diljem arapskog svijeta kao masovni protesti na opskurni filmNevinost Muslimana u kojem se vrijeđa poslanik Muhamed.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije