Uhapšen producent filma 'Nevinost muslimana'

Radiosarajevo.ba
Uhapšen producent filma 'Nevinost muslimana'

Pedesetpetogodišnji Nakoula Bassley Nakoula, za koga se vjeruje da je producent filma Nevinost muslimana, koji je izazvao val nasilnih protesta u islamskim zemljama zbog vrijeđanja proroka Muhameda, uhapšen je u Los Anglesu, saopštila je policija.

Ovaj kršćanin iz Egipta producirao je 14-minutni trailer za film Nevinost muslimana i pokrenuo brojne proteste širom islamskih zemalja, u kojima je nekolicina ljudi izgubila život. Film je urađen sa veoma malim budžetom i sadrži uvredljive reference prema proroku Muhamedu i Islamu, a kasnije je veoma nemušto sinhronizovan.

"Mogu potvrditi da je u pritvoru i da će uskoro biti izveden pred sud u Los Anglesu", rekao je Tom Mrozek iz ureda američkog tužitelja.

Nakoula Bassley Nakoula je 2010. godine osuđen na 21 mjesec zatvora zbog bankarskih pronevjera, a jučer je uhapšen zato što je prekršio uslovnu slobodu. Ovaj muškarac, koji se koristi pseudonimom Sem Basil, uhapšen je u svom stanu u južnom dijelu Los Angelesa. Policija je naglasila da on nije pritvoren zbog uvredljivog filma.

Prema optužnici iz 2009. godine, on je zajedno sa još nekoliko osoba koristio identitet klijenata banke Wells Fargo i pribavio korist od 860 dolara.

Film Nevinost muslimana nije prekršio nijedan zakon u SAD, gdje je sloboda govora zagarantovana prvim amandmanom.

Vezano:

Da li film 'Nevinost muslimana' uopšte postoji?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije