Uhapšen mladić koji je planirao teroristički napad

Radiosarajevo.ba
Uhapšen mladić koji je planirao teroristički napad


Jedan osamnaestogodišnjak iz Ilinoja uhapšen je zbog pokušaja terorističkog napada na bar u centru Chicaga, koji je spriječio Federalni istražni biro (FBI)  koristeći prikrivene istražitelje.
   
Adel Daud (18), američki državljanin, nalazio se pod prismotrom FBI od maja, kada su dva prikrivena agenta stupila u kontakt s njim pošto je na internetu postavio materijal o nasilnom džihadu i ubistvima Amerikanaca.
   
Od kraja maja do sredine juna, tajni agenti su komunicirali s Daudom, tokom čega je on izrazio zainteresovanost da učestvuje u džihadu protiv SAD-a.
 
Agenti su u junu Dauda upoznali s navodnim rođakom jednog od njih, rekavši mu da je to terorista koji živi u New Yorku.
 
Prema navodima tužilaštva, Daud je od juna do septembra napravio listu od 29 potencijalnih meta, uključujući vojne regrutne centre, barove i mjesta koja su turističke atrakcije u Chicagu.
   
Daud se preksinoć sastao s prikrivenim istražiteljem za koga je mislio da je njegov saučesnik, odvezavši se kolima do bara u centru grada. Tokom dolaska u centar, Daud se u kolima pomolio da napad uspije i da mnogo ljudi bude ubijeno, navelo je tužilaštvo.
   
On je nakon toga uzeo džip u kome se nalazio lažni eksploziv koji je podmetnuo FBI-a i odvezao ga do ulaza bara.
   
Daud se potom, zajedno s prikrivenim isljednikom, udaljio jedan blok zgrada dalje, kada je pokušao da aktivira eksploziv putem daljinskog upravljača, tom prilikom je uhapšen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije