Uhapšen jedan od najtraženijih mafijaša na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Uhapšen jedan od najtraženijih mafijaša na svijetu
Foto: Gulfnews.com / Rocco Morabito

Mafijaški vođa, Talijan Rocco Morabito, krijumčar droge koji je od juna 2019. u bijegu nakon bijega iz urugvajskog zatvora, uhapšen je u ponedjeljak u Joao Pessoi, na sjeveroistoku Brazila, izvijestile su vlasti.

Rocco Morabito, kojeg smatraju vođom 'Ndraghete (kalabreške mafije) uhvaćen je "zajedno s još jednim talijanskim bjeguncem" čiji identitet nije otkriven, nakon "zajedničke istrage Brazila i Italije", priopćila je Brazilska savezna policija, a prenosi Hina.

Riječ je o najtraženijim kriminalcima u Italiji, navodi brazilska policija.

"Od 1990-ih postoje tragovi djelovanja Rocca Morabita u organiziranju krijumčarenja droge između Brazila i Europe", rekla je policija koja je za utorak zakazala press konferenciju na kojoj će iznijeti pojedinosti o operaciji.

Morabito (54) je uhapšen po nalogu Vrhovnog suda.

Talijansko pravosuđe traži Morabita od 1995. pod optužbom za nezakonito udruživanje i za krijumčarenje droge. U odsustvu je osuđen na 28 godina zatvora, a zatim na 30 godina.

Talijan, kojeg smatraju jednim od najtraženijih kriminalaca u svijetu, uhapšen je 2017. u hotelu u Montevideu pošto je 13 godina pod lažnim identitetom živio u urugvajskom ljetovalištu Punti del Este.

Urugvajsko pravosuđe je 2018. odobrilo njegovo izručenje u Italiju, ali je u junu  2019. uspio preko krova pobjeći iz najvećeg zatvora u Montevideu i od tada je bio u bijegu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije