Trovanje ugljen-monoksidom: Gas bez boje i mirisa ubio četveročlanu porodicu

J. M.
Trovanje ugljen-monoksidom: Gas bez boje i mirisa ubio četveročlanu porodicu
Užasna tragedija u Esslingenu pored Stuttgarta! U jednoj kući policija je pronašla beživotna tijela porodice porijeklom iz Turske – bračnog para (muž i žena starosti po 29 godina) i njihovo dvoje djece (4-godišnjeg dječaka i 3-godišnje djevojčice).

"Pretpostavljam da je riječ o nesreći, trovanju ugljen-monoksidom. Nema dokaza o zločinu ili samoubistvu", rekao je glasnogovornik policije.

Tijela su otkrivena kada su članovi rodbine došli u posjetu stradaloj porodici. Niko nije otvorio vrata, a kroz prozor su vidjeli nepomična tijela u kući.

Uslijedio je hitan poziv spasilačkim ekipama, da bi se prilikom ulaska vatrogasaca u stan oglasio alarm za ugljen-monoksid. Vatrogasci su s respiratorima ušli u stan, otvorili prozore i otkrili četiri tijela.

Njemačka se tako susrela s novom tragedijom koju je izazvao ugljen-monoskid. U januaru je porodica u Ludwigsburgu otrovana tokom grijanja jer je ugljen-monoksid izašao iz gasnog kotla u susjednoj sobi, a potom se raširio po sobama.

Vrlo otrovni ugljen-monoksid (CO) je zapaljivi gas bez boje i mirisa. Pojavljuje se, između ostalog, kada materijali kao što su drvo, ugalj ili gas sagorijevaju bez dovoljno kiseonika, recimo u zatvorenim prostorijama ili defektnim sistemima grejanja. 

Čak i kada se skladište drvene pelete, CO se može pojaviti, baš kao se otrovna isparenja javljaju i na agregatima za snabdijevanje energijom nezavisno od glavne mreže te pećima, industrijskim dimnjacima i motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Ugljen-monoksid zaustavlja protok kiseonika u krvi. Trovanje uzrokuje glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i gubitak svijesti, a u najgorem slučaju gušenja. Simptomi se rijetko primjećuju, posebno pri spavanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije