Ugledni list tvrdi: Iza smrti Jevgenija Prigožina stoji važan saradnik Vladimira Putina

2
Radiosarajevo.ba
Ugledni list tvrdi: Iza smrti Jevgenija Prigožina stoji važan saradnik Vladimira Putina
Foto: Twitter / Jevgenij Prigožin

Kremlj je optužio Wall Street Journal da je objavio pulp fiction (knjige koje se bave fikcijom, engl.) u petak nakon što je izvijestio da je smrt vođe plaćeničke skupine Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći bila orkestrirana od strane ruskog sigurnosnog zvaničnika Nikolaja Patruševa.

WSJ je izvijestio da je privatni avion Prigožina oboren malom bombom postavljenom ispod krila. Njihov izvještaj citira neimenovane zapadne obavještajne zvaničnike i bivšeg ruskog obavještajnog službenika.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da je vidio priču, ali neće komentirati, prije nego što je dodao: "Nažalost, Wall Street Journal posljednje vrijeme voli proizvoditi pulp fiction."

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Prigožin, vođa plaćeničke skupine Wagner koja je borila za Rusiju u Ukrajini, vodio je dugotrajnu svađu s odbrambenim establišmentom koja je kulminirala otvorenim pobunom krajem juna. Završila je brzo, ali općenito je viđena kao ozbiljan izazov skoro četvrt vijeka dugoj vladavinom predsjednika Vladimira Putina.

Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći tačno dva mjeseca kasnije. Kremlj je prethodno odbacio kao "apsolutnu laž" sugestiju da je ubijen po Putinovom nalogu. Putin je u oktobru sugerirao da je nesreću izazvalo detoniranje ručnih bombi unutar aviona.

Devet drugih ljudi također je poginulo: još dva visoka člana Wagnera, četvorica Prigožinovih tjelohranitelja i tročlana posada.

Patrušev, 72, bivši šef FSB sigurnosne službe koji sada služi kao sekretar Ruskog savjeta za sigurnost, smatra se jednim od najuticajnijih tvrdolinijaša među Putinovim bliskim savjetnicima.

Dvojica se poznaju još od rada zajedno u sovjetskom KGB-u u Leningradu - sada Sankt Peterburg - još od 1970-ih, piše Reuters

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije