Udvostručen broj štrajkača glađu u Guantanamu

Radiosarajevo.ba
Udvostručen broj štrajkača glađu u Guantanamu


Broj zatvorenika koji štrajkuju glađu u američkom zatvoru Guantanamo Bay na Kubi je udvostručen, saopćili su američki zvaničnici.

Upravnik zatvora, general John Kelly, rekao je komisiji američkog Kongresa da su zatvorenici "devastirani" nakon što im je nestalo optimizma da će Guantanamo biti zatvoren, javila je Fena.

"Bili su veliki optimisti da će Guantanamo biti zatvoren. Navodno su bili devastirani kada je predsjednik odstupio - barem su oni to tako shvatili - od zatvaranja te pritvorske jedinice", rekao je general Kelly.

"Dvadeset i četiri zatvorenika štrajkuju glađu i osmorica su toliko slabi da ih doktori silom hrane koristeći infuziju", rekao je za Reuters glasnogovornik zatvora, kapetan Robert Durand.

"Dvojica zatvorenika su hospitalizirani zbog dehidracije", rekao je on.

Kelly je kazao da su neki od 166 zatvorenika stupili u štrajk glađu jer su frustrirani svojom situacijom.

Skoro svi zatvorenici nalaze se u zatvoru 11 godina bez optužbi, a polovini je odobren transfer ili oslobađanje, iako su i dalje u Guantanamu.

U svom svjedočenju, Kelly je rekao kao vjeruje da je namjera štrajkača bila "podgrijati situaciju i vratiti tu temu u medije".

Predsjednik Barack Obama naredio je 2009. zatvaranje Guantanama za godinu dana, ali je Kongres blokirao napore da zatvorenici iz Guantanama budu premješteni.

U januaru je zatvoren ured State Departmenta zadužen za premještanje zatvorenika, podsjetila je Al - Jazeera.

Više od 50 advokata koji zastupaju zatvorenike pismeno su se obratili ministru odbrane Chucku Hagelu prošle sedmice, zatraživši pomoć u okončavanju trenutnog štrajka glađu.

Kazali su da je zdravstveno stanje štrajkača glađu alarmantno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije