Finska / Udala se najljepša europska premijerka: Izabranik njenog srca je bivši fudbaler

02. 08. 2020. u 17:09:00 Anadolija

Shares: 0

Finska premijerka Sanna Marin udala se za bivšeg fudbalera Markusa Räikkönena s kojim je bila u vezi 16 godina. U saopćenju Vlade Finske navodi se da je ceremonija vjenčanja bračnog para održana u subotu navečer u rezidenciji premijerke.

Premijerka Finske je na ličnom Instagram nalogu podijelila samo jednu fotografiju s vjenčanja. Marin (34), koja je na dužnost stupila u decembru 2019. godine, postala je najmlađi premijer u zemlji.

Marin je velikom brzinom, u samo sedam godina, napredovala od lokalne političarke do vrha finske politike. Uspon je započela s 27 godina, kada je ušla u Gradsko vijeće u rodnom gradu Tampereu. Na čelo Gradskog vijeća došla je već iduće 2013. i vodila ga pune četiri godine, a ponovno je izabrana 2017. godine.

Uporedo s političkom karijerom na lokalnom nivou penjala se na ljestvicama unutar stranke i na nacionalnom nivou. Za potpredsjednicu Socijaldemokratske partije (SDP) izabrana je 2014. godine. U državni parlament prvi put je ušla 2015. godine, a četiri godine kasnije je reizabrana.

U junu prošle godine postala je ministricom saobraćaja i komunikacija da bi krajem godine postala premijerka svoje zemlje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA