Učitelj osuđen na smrt zbog silovanja 13 učenica

0
Fena
Učitelj osuđen na smrt zbog silovanja 13 učenica
FOTO: EPA / Indonezija / Ilustracija

Indonežanski sud izrekao je u ponedjeljak smrtnu kaznu učitelju zbog silovanja 13 djevojčica u islamskoj školi, uvažavajući žalbu tužioca nakon što je prvobitno dobio kaznu doživotnog zatvora.

Slučaj učitelja Herrya Wirawana šokirao je Indoneziju i stavio je u fokus potrebu zaštite djece od seksualnog nasilja u vjerskim internatima u zemlji.

Nakon što je u februaru na sudu u gradu Bandungu osuđen na doživotnu kaznu, tužioci koji su tražili smrtnu kaznu uložili su žalbu.

Sve spremno za spektakl: "Bijelo dugme" održalo generalnu probu pred subotnji koncert u Domu mladih

Sve spremno za spektakl: "Bijelo dugme" održalo generalnu probu pred subotnji koncert u Domu mladih

"Mi ovime kažnjavamo optuženog smrtnom kaznom", rekao je sudija u izjavi u ponedjeljak objavljenoj na web stranici Višeg suda Bandunga.

Ira Mambo, Herryjev advokat, odbio je komentarisati hoće li biti žalbe, navodeći potrebu da se ima na uvid puna presuda suda.

Portparol lokalnog tužilaštva također je rekao da će sačekati konačnu odluku prije nego što komentariše.

Između 2016. i 2021. Herry se zbližavao s 13 djevojčica, koje su imale između 12 i 16 godina, a osam djevojčica je zatrudnilo sa njim, rekao je sudija u februaru.

Indonežanski zvaničnici, uključujući ministra za zaštitu djece u zemlji, također su podržali pozive na smrtnu kaznu, iako je nacionalna komisija za ljudska prava, koja se protivi smrtnoj kazni, saopćila da to nije prikladno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije