Ubio suprugu zbog preljuba, drugi se radovali

Radiosarajevo.ba
Ubio suprugu zbog preljuba, drugi se radovali


Video koji je objavio Reuters pokazuje kako taliban u provinciji Parwan, nedaleko od Kabula, ubija ženu optuženu za preljub. Oko 150 ljudi, uglavnom muškaraca,gledalo je brutalno smaknuće.

Trominutni video prikazuje muškarca kako ispaljuje pet metaka iz automatske puške u ženu koja kleči u zemlji.

"Alah nas upozorava da se ne približavamo preljubu jer je to pogrešan put. Naredba je Alaha da ona bude smaknuta", govori drugi muškarac dok se egzekutor približava nesretnoj ženi. U pozadini se čuje vika i navijanje oko 150 ljudi, većinom muškaraca, koji su gledali smaknuće. Nakon smaknuća, čuje se kako muškarci uzvikuju: "Dugo nam živjeli afganistanski mudžahedini!", prenosi Guardian.

Sve se dogodilo na samo sat vremena vožnje od Kabula. Video je snimljen prije sedam dana u selu Qimchok u distriktu Shinwari, samo sat vremena vožnje od Kabula. Kako piše Guardian, video pokazuje kako i 11 godina nakon intervencije u Afganistanu, uz 130.000 stranih trupa i 300.000 afganistanskih policajaca na terenu, talibanski pokret još nije uništen, već je - štoviše - uskrsnuo i u područjima koja su dosad bila relativno mirna.

Grupe za ljudska prava upozoravaju da se u proteklih godinu dana nasilje prema ženama ponovno povećalo. Prošlog sedmice je tako jedan muškarac obezglavio svoju 30-godišnju bivšu suprugu i njihovih dvoje djece.

Šerijatski islamski zakon propisuje smrtnu kaznu za udate/oženjene osobe koje počine preljub. Međutim, da bi se kazna kamenovanjem na smrt izvršila potrebna su četiri vjerodostojna svjedoka koji su vidjeli čin bluda/preljuba, što je po mnogim klasičnim islamskim učenjacima jako teško postići.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije