Ubio 18 drugova: Zašto je srednjoškolac Vladislav Rosljakov počinio masakr

J. M.
Ubio 18 drugova: Zašto je srednjoškolac Vladislav Rosljakov počinio masakr
Printscreen / Ubica Vladislav Rosljakov
Već smo izvijestili o masakru u obrazovnoj ustanovi na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je 2014. aneksirala Rusija. Najmanje 18 osoba je poginulo, a 50 povrijeđeno u napadu na Politehničku školu u Kerču.

Zločin se ne tretira kao terorizam nego namjerno ubistvo dvije ili više osoba, a glavni optuženi je student četvrtog razreda Vladislav Rosljakov koji je izvršio samoubistvo. 

Oko 12:15 u školskoj kantini, gdje su se učenici okupljali za ručak, eksplodirala je improvizovana naprava. Eksplozivna naprava bila je napunjena metalnim predmetima radi većeg udarnog efekta. Ovo je karakterističan rukopis terorista, pa je to bila prva verzija istražnih organa.

Istražuju se razlozi koji su naveli Rosljakova da aktivira eksplozivnu napravu i ubije 18 drugova.

Oni koji su ga poznavali kažu da je bio prilično povučen, ali zainteresiran za masovne ubice.

Ima indicija da je mladić odlučio ponoviti scenario ozloglašenog masakra u američkom Columbineu kada su dva učenika srednje škole - Eric Harris i Dylan Klebold – 1999. godine ubili 12 učenika i jednog nastavnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije