Ubijena pakistanska političarka Zahra Šahid

Radiosarajevo.ba
Ubijena pakistanska političarka Zahra Šahid


Grupa naoružanih napadača na motociklima ubila je u nedjelju istaknutu članicu pakistanske političke stranke Tehrik-i-Insaf (PTI) Zahru Šahid Husein, saopštila je policija.

Šahid je ubijena ispred svoje kuće u Karačiju u južnoj pokrajini Sindh. Ona je u toj pokrajini bila potpredsjednica stranke čiji je lider bivši igrač kriketa Imran Kan, potvrdila je policija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovo ubistvo, prenio je AP.

Kanova stranka tvrdi da je Šahid žrtva lažiranja izbora u nekoliko pakistanskih oblasti, uključujući i Karači, na nacionalnim izborima održanim 11. maja.

Karači je, također, jedno od mjesta u kojem pakistanska izborna komisija planira ponoviti glasanje za neka poslanička mjesta.

Glasnogovornik stranke PTI smatra da je Šahid ubijena da bi ponovno glasanje u Karačiju, zakazano za ponedjeljak, bilo sabotirano.

Arif Alvi, kandidat PTI-ja za izbornu jedinicu Karači, za koju će izbori biti ponovljeni, osudio je ubistvo, ali ne očekuje da će pravda stići počinioce, prenijela je Al-Jazeera.

"Ona je bila važna za stranku, i vjerujem da bi vlada Sindha trebala istražiti ovo ubistvo i pronaći počinitelje. Nažalost, u zadnjih pet godina niko nije uhapšen zbog političkog ubistva, ili osuđen na sudu", rekao je Alvi.

Ponovno prebrojavanje glasova ili ponovno glasanje biće organizovano u 11 izbornih okruga u kojima postoje optužbe za lažiranje glasova ili remećenje javnog reda i mira, kao i u kojima je došlo do smrti kandidata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije