Ubijen vođa narko kartela Zetas

Radiosarajevo.ba
Ubijen vođa narko kartela Zetas

Heriberto Lazcano, vođa ozloglašenog meksičkog narko kartela Zetas, ubijen je u pucnjavi između meksičkih marinaca i pripadnika Zetasa u blizini meskičko-američke granice.

Meksička policija je navela u saopštenju da se još uvijek čeka na konačan rezultat forenzičara, ali da tijelo pripada Lazcanu, poznatom i kao El Lazca, prenijela je agencija AFP. Njegova smrt predstavlja jednu od najvećih pobjeda u šestogodišnjoj borbi države protiv organizovanog kriminala, budući da je on najuticajniji kriminalac eliminisan u dosadašnjoj vojnoj ofanzivi na narko kartele u zemlji.

Do pucnjave je došlo u Coahuili, jednoj od država na granici sa SAD u kojoj se neprekidno vodi borba oko prevlasti nad trgovinom drogom.

Procjenjuje se da je oko 60.000 ljudi izgubilo život od početka obračuna meksičkih vlasti sa bandama i kartelima 2006. godine.

Meksičke vlasti su juče saopštile i da su uhapsile jednog od komandanata Zetasa, povezanog sa masakrom 72 imigranta, ubistvom Amerikanca Davida Hartley kao i sa dva masovna bjekstva iz zatvora, 2010. godine. Riječ je o Salvadoru Alfonsu Martinezu Escobedu, koji je uhapšen sa još petoricom svojih saradnika u subotu u gradu Nuevo Laredo, u sjevernoj meksičkoj državi Tamaulipas.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije