Ubijen najtraženiji terorista u Indoneziji

Radiosarajevo.ba
Ubijen najtraženiji terorista u Indoneziji

Noordin Mohammad Top, jedan od najtraženijih muslimanskih militanata u Aziji, povezan sa nekoliko bombaških napada u Indoneziji u protekloj deceniji, ubijen je danas čime je okončana šestogodišnja potraga za njim, rekli su zvaničnici bezbjednosti, prenosi mreža Si-En-En.

Mohammad je ubijen tokom sukoba koji su trajali 18 sati sa indonezijskom antiterorističkom jedinicom u gradu Temangung, u centralnom dijelu Indonezije, rekli su izvori bezbjednosti.

"Policajci su upali u kuću u kojoj se krio Top sa još četiri militanta i otvorili vatru, dok su ostali pripadnici snaga bezbjednosti okružili kuću", saopštila je policija, prenosi agencija ANTARA.

Vjeruje se da je Top, rođeni Malezijac i stručnjak za eksplozive, odgovoran za napade na dva hotela u Jakarti prošlog mjeseca kada je poginulo devet ljudi, a više od 50 povrijeđeno.

Top je, takođe, osumnjičen za napad na australijsku ambasadu u Jakarti 2004. godine gdje je ubijeno 16 ljudi, a više od 200 povrijeđeno.

Top je bio gerilac koji se bavio regrutacijom, pravljenjem bombi i obukom male odvojene grupe militantne organizacije, koja je povezana sa mrežom Al kaida.

Prema podacima Federalnog biroa za istrage /FBI/ on je bio umiješan u napad na hotel “Mariot“ u Jakarti u avgustu 2003. godine, kao i napade na noćni klub u Baliju 2002. godine.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije