Ubijen Mustafa Badreddine, vodeći zapovjednik Hezbollaha

Fena
Ubijen Mustafa Badreddine, vodeći zapovjednik Hezbollaha
EPA / Ilustracija
Vodeći zapovjednik Hezbollaha Mustafa Badreddine ubijen je u napadu u Siriji, saopćila je u petak libanska šiitska grupa.

Badreddine (55), jedan je od najviše rangiranih zvaničnika u grupi, a američka vlada smatra da je on bio odgovoran za Hezbollahove vojne operacije u Siriji, gdje se bori na strani snaga predsjednika Bashara al-Assada.

Ubistvo Badreddinea, zeta ubijenog vojnog zapovjednika Hezbollaha Imada Moughniyaha, posljednji je veliki gubitak za Hezbollah i Iran u Siriji uprkos ruskoj vojnoj intervenciji u znak podrške Assadu i njegovim saveznicima.

Hezbollah je izgubio najmanje četiri značajne ličnosti od januara 2015. a brojni visokorangirani iranski oficiri također su ubijeni ili u napadima sirijskih pobunjenika ili izraelske vojske.

Hezbollah je saopćio da je Badreddine ubijen u velikoj eksploziji tokom napada na jednu od njegovih baza u blizini aerodroma u Damasku, i da je istraga u toku kako bi se ustanovilo da li je izazvana zračnim udarom, raketnim napadom ili artiljerijskim bombardovanjem, prenosi Reuters.

Grupa nije objavila kada je on ubijen.

Libanska TV stanica al-Mayadeen ranije je javila da je on ubijen u napadu izraelskih snaga na Hezbollahove mete u Siriji tokom sukoba koji je počeo u 2011.

Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz Izraela, koji smatra Hezbollah najjačim neprijateljem i zabrinut je da je postao utvrđen na sirijskom frontu te da je nabavio još savremenog naoružanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije