Ubici parlamentarke Jo Cox doživotna zatvorska kazna

Anadolija
Ubici parlamentarke Jo Cox doživotna zatvorska kazna
EPA / Jo Cox
Porota Centralnog krivičnog suda u Londonu proglasila je u srijedu Thomasa Maira (53) krivim za ubistvo britanske parlamentarke Jo Cox (41) u junu ove godine.

Porota je u razmatrala dva sata prije nego što je donijela odluku o proglašenju Maira krivim za ubistvo Cox koja je zagovarala ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Nezaposleni baštovan osuđen je na kaznu doživotnog zatvora za "brutalno, kukavičko i politički motivisano ubistvo parlamentarke Jo Cox.

Cox je napadnuta 16. juna, prije sastanka sa biračima, a zatim je u bolnici podlegla od povreda nanesenih nožem i pištoljem. Svjedoci za Maira kažu da je u trenutku kada ju je napao vikao "Prvo Britanija".

Na prvom ročištu Mair je na zahtjev suca da se predstavi, rekao "smrt izdajicama, sloboda Britaniji". Nakon te izjave naloženo je da se uradi psihijatrijski izvještaj o optuženom. 

Tužioci su ranije saopštili da je u njegovoj kući pronađena literatura koja propagira nacizam i brojne nacističke memorabilije. 

Desničarski ekstremista se pred sudom izjasnio nevinim, ali njegovi advokati nisu imali dovoljno dokaza koji potvrđuju nevinost optuženog.

Zastupnica u britanskom parlamentu Jo Cox bila je majka dvoje djece, te je radila na predsjedničkoj kampanji Baracka Obame 2008. Završila je studij na Cambridgeu, te radila kao humanitarka prije nego što je postala zastupnica laburista za okruge Batley i Spen u 2015. Poznata je po svom radu na ženskim pitanjima, te je sarađivala s nekoliko humanitarnih organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije