Ubica iz Portlanda vikao u sudnici: Ovo je patriotizam, a ne terorizam!

Fena
Ubica iz Portlanda vikao u sudnici: Ovo je patriotizam, a ne terorizam!
Muškarac optužen za dvostruko ubistvo u vozu pojavio se jučer pred sudom, glasno uzvikujući parole, prenose američki mediji.

Jeremy Joseph Christian usmrtio je nožem dvojicu muškaraca i  jednog  ranio kada su mu se suprotstavili, nakon što je verbalno vrijeđao dvije muslimanke.

Njegov zločin izazvao je reakciju lokalne zajednice koja je proglasila herojima dvojicu građana koji su mu se suprotstavili, a potom bili brutalno ubijeni.

"Vi to zovete terorizmom,  ja ga zovem patriotizam", vikao je u sudnici.

Čim je ušao u sudnicu Christian je vikao „Sloboda govora ili smrt, Portlande! Nema više sigurnog mjesta! Ovo je Amerika, idite ako nema slobode govora!“

Ubica je bio iza blindiranog stakla, ali je nastavio govoriti u sudnici.

"Smrt neprijateljima Amerike. Odlazite iz zemlje, ako mrzite našu slobodu. Smrt antifašistima. Čujete li me? Umrite", vikao je Christian.

Osim suda, ubica se obraćao i desecima građana Portlanda koji su se okupili ispred sudnice tražeći pravednu kaznu za njega. Mediji su objavili da je Christian i ranije bio osuđivan te da je pripadao neonacističkim i rasističkim grupama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije