Uber prikrio hakiranje podataka 57 miliona korisnika i vozača

Radiosarajevo.ba
Uber prikrio hakiranje podataka 57 miliona korisnika i vozača
Uber je prikrio hakiranje podataka 57 miliona korisnika i vozača, potvrdila je kompanija.
 
 
Uber je prikrio prošlogodišnju krađu podataka i platio hakerima 100.000 dolara da bi ih izbrisali, piše BBC. Bivši glavni direktor tvrtke Travis Kalanick znao je za hakiranje, otkrio je Bloomberg.
 
Hakeri su pronašli 57 miliona imena, e-mail adresa i brojeva mobitela, izjavio je Uber. Taj broj uključuje 600.000 vozača čija imena i podaci su ukradeni. Otvorena je web stranica za pomoć onima koji su pogođeni hakiranjem.
 
 
 "Iako nismo vidjeli dokaze prevare ili neovlaštenog korištenja podataka vezanih za incident, nadgledamo pogođene račune i označili smo ih za dodatnu zaštitu protiv prijevare", rekla je direktorica Ubera Dara Khosrowshahi.
 
"Ovo se nije smjelo dogoditi i neću smišljati izgovore za to", dodala je. "Iako ne mogu izbrisati prošlost, mogu se u ime svakog Uberova zaposlenika obvezati da ćemo učiti iz svojih pogrešaka".
 
Zbog ove vijesti Uberov glavni sigurnosni službenik Joe Sullivan napustio je kompaniju. Uber nije potvrdio detalje hakiranja, ali Bloomberg je naveo da su dva hakera uspjela pristupiti privatnom dijelu Githuba, online izvora za programere, i tamo pronašli pristup Uberovim podacima.
 
Kompanija je u januaru već kažnjena s 20.000 dolara jer je prikrila puno manje ozbiljno hakiranje u 2014. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije