U zemljotresu u Izmiru poginule 69 osoba

0
Radiosarajevo.ba
U zemljotresu u Izmiru poginule 69 osoba
Foto: Anadolija / Izmir

Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) saopćila je kako su u zemljotresu koji je pogodio Izmir, poginule najmanje 69 osoba.

Naveli su da je povrijeđeno 949 osoba, uključujući 722 koje su otpuštene iz bolnice nakon hospitalizacije. Od ukupnog broja povrijeđenih, liječenje traje za još 218 osoba.

Akcije traženja i spašavanja nastavljaju se u osam zgrada u Izmiru.

Iz AFAD-a su naveli da je nakon razornog zemljotresa bilo još 947 podrhtavanja tla, od kojih su 43 preko četiri stepena.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan zahvalio je zemljama koje su nakon razornog zemljotresa u Izmiru poslale poruke podrške i telegrame saučešća.

Erdogan je putem društvene mreže Twitter zahvalio zemljama koje su poslale poruke podrške nakon zemljotresa jačine 6,6 stepeni koji je u petak pogodio područje nedaleko od Seferihisara, u Izmiru.

“Zahvaljujem svim prijateljskim zemljama koje su porukama i telegramima saučešća povodom zemljotresa u Izmiru, izrazile spremnost na pomoć. Republika Turska je sa svim svojim institucijama uz naše građane i vladamo situacijom”, naveo je Erdogan.

Rabnije je objavljeno, da Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari i Atini nemaju informacije da je neko od bh. državljana nastradao u zemljotresu koji je potresao Tursku i Grčku.

Načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje kazao je da se za sada niko od državljana BiH nije obratio sa zahtjevom za bilo kakvu pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije