U zatvoru proveo 20 godina, a onda je ubistvo priznao - njegov brat blizanac

0
Radiosarajevo.ba
U zatvoru proveo 20 godina, a onda je ubistvo priznao - njegov brat blizanac
Foto: Cook County Jail / Blizanci Kevin Dugar i Karl Smith

Muškarac koji je pogrešno osuđen za ubistvo, pušten je iz zatvora nakon 20 godina, nakon što je njegov brat blizanac priznao da je zapravo on taj koji je počinio zločin, piše Daily Mail.

Kevin Dugar (44), konačno je u srijedu pušten iz zatvora Cook County u Chicagu - devet godina nakon što je njegov brat blizanac Karl Smith, u pismu koje mu je poslao, priznao ubistvo iz 2003. godine.

"Moram to skinuti s duše prije nego što me ubije", napisao je Smith 2013. godine. "Samo želim biti čist i moliti se da ćeš mi uspjeti oprostiti."

Benjamina Karić: Roditeljska kuća dobila uređenu prirodnu oazu iz koje se čuo smijeh i dječiji žamor

Benjamina Karić: Roditeljska kuća dobila uređenu prirodnu oazu iz koje se čuo smijeh i dječiji žamor

Uprkos priznanju, sudac je 2018. odbio Dugaru ponoviti suđenje jer je Smith ubistvo priznao dok je služio 99-godišnju kaznu za upad u jednu kuću 2008., prilikom čega je šestogodišnje dijete zadobilo prostrijelnu ranu glave.

Smith je čak potpisao izjavu pod zakletvom i kontaktirao Dugarove advokate, ali Dugaru je ipak odbijeno ponovno suđenje ili puštanje na slobodu.

Smith je posvjedočio kako je njegov brat, koji je kasnije nepravedno osuđen, napustio zabavu na kojoj su obojica bili, odnosno da u vrijeme pucnjave uopće nije bio tamo. Rekao je kako je otišao kupiti travu, a on i njegov prijatelj su još zastali kod prodavnice pića prije nego što su se vratili kući.

Poslije je priznao da nije istupio tokom suđenja svom bratu jer nije mislio da će ovaj zaista biti osuđen.

Nakon što je završio u zatvoru, kazao je da je tamo pronašao Boga te da je osjetio potrebu ispraviti stvari.

Ipak, sudac je Smithovu ispovijest ocijenio 'potpuno nepouzdanom', jer su se njih dvojica navodno i ranije znali pretvarati da su onaj drugi pa je sudac zaključio kako postoji 'obrazac lažnog predstavljanja i prijevare'.

Sve do osmog razreda, blizanci su se jednako oblačili, dijelili su čarape, cipele, pa čak i sendviče, rekla je njihova majka 2016., a često su ih smatrali 'jednom osobom'.

Smith je čak imao problema identifikovati samog sebe na fotografijama koje su mu pokazane tokom suđenja 2016. godine.

Njihova majka Judy Dugar, čije je djevojačko prezime Smith, bila je na Smithovom svjedočenju i navodno je bila jako uzrujana kad tužilaštvo nije povjerovalo priznanju njenog sina.

"On ne bi lagao o tome", rekla je, prenosi Jutarnji

Ali, tu je presudu kasnije poništio Žalbeni sud nakon što se Centar za pogrešne presude žalio na slučaj.

Novi sudac rekao je da će porota najvjerojatnije promijeniti presudu nakon što sasluša nove dokaze, saopćio je Chicago Tribune.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije