U Velikoj Britaniji kod dvije osobe otkriven virus ptičije gripe

3
AA
U Velikoj Britaniji kod dvije osobe otkriven virus ptičije gripe
FOTO: Pixabay / Ilustracija

U Velikoj Britaniji je otkriven virus ptičjeg gripa kod dvije osobe koje rade na farmi peradi.

U saopćenju Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) navodi se da su testovi na ptičji grip kod dvoje ljudi koji rade na farmi peradi bili pozitivni, ali da nema znakova prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka.

U saopćenju se napominje da su zaposleni koji su oboljeli pod nadzorom radi predostrožnosti.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Glavna medicinska savjetnica u UKHSA profesorica Susan Hopkins izjavila je da trenutni pokazatelji sugeriraju da se virusi ptičje gripe među pticama širom svijeta ne šire lako na ljude.

"Ipak, znamo da se virus može proširiti na ljude nakon bliskog kontakta sa zaraženim pticama, i stoga, kroz programe nadzora, poput ovog, moguće je saznati više o riziku od bolesti i zato pratimo ove ljude", kazala je Hopkins.

U januaru 2022. godine u Velikoj Britaniji otkriven je slučaj prenošenja ptičjeg gripa s peradi na čovjeka.

U oktobru 2022. godine, širom zemlje proglašena je "Zona prevencije ptičje gripe" kako bi se smanjio rizik nakon povećanja broja slučajeva ptičje gripe kod divljih ptica.

U zemlji je na desetine hiljada živine ubijeno zbog epidemije ptičijeg gripa, koja je dostigla vanredan nivo 2021. godine.

Ptičja gripa je zarazna bolest ptica koju uzrokuju pojedine grupe virusa vrste influenca virusom grupe A. Ovo je oboljenje koje napada respiratorni, digestivni i nervni sistem ptica.

Virus influence izuzetno je varijabilan i podložan stalnim genetskim promjenama (mutacijama i izmjeni gena među grupama) te se pojavljuje u velikom broju podtipova i sojeva, od kojih samo manji broj dovodi do izražene bolesti kod ptica.

Jedan je takav patogeni soj, podtipa H5N1, prvi put zabilježen 1997. u Hong Kongu i od tada se proširio velikim dijelom Azije i istočne Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije